Šterna, panorama iz zraka

Šterna

Štȇrna (tal. Sterna), naselje 5 km sjeverozapadno od Oprtlja (45°25′N; 13°48′E; 295 m nadmorske visine); 70 stanovnika (2021.), 10 km sjeveroistočno od općinskoga središta Grožnjana.

Smješteno je na brežuljkastoj visoravni, na raskrižju cesta za Kaštel, Završje, Oprtalj i Čepić, na geološkoj granici vapnenačke i flišne podloge. Naselje je na maloj uzvisini iznad blage udoline u kojoj je izdašan izvor pitke vode, a kraj njega župna crkva.

Stanovnik je Štȇrnac, a stanovnica Štȅrnanka. Stanovništvo se bavi poljodjelstvom.

Prvi se put spominje 1102. kad je područje postalo feud akvilejskog patrijarha. Potom je prešlo u ruke knezova Goričkih, zatim momjanske gospode, a 1358. Venecije. Naselje je poharano u austro-mletačkim ratovima početkom XVI. st., pa je ponovno naseljeno izbjeglicama pred Osmanlijama.

Dobro je očuvano tradicionalno pučko graditeljstvo. Župna crkva sv. Mihovila arkanđela sagrađena je 1750. na mjestu starije. Jednobrodna je, s preslicom na pročelju. Na kamenoj osmerostranoj krstionici u crkvi glagoljski je natpis iz 1541., koji spominje župnika Jerolima i župnog ekonoma Mohora. Grobljanska crkva sv. Kancijana na brdu iznad sela obnovljena je u XVIII. st.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Dajla