tenis

Tenis, sportska igra pojedinaca ili parova u kojoj igrači reketom prebacuju lopticu preko mreže u protivničko polje sve dok jedan od njih ne pogriješi.

U Istri se počinje igrati 1890-ih u Puli, ali i Trstu i Rijeci. Utemeljiteljem sportskog igranja tenisa u Puli drži se barun Gottfried Meyern Hohenbergat. Na prijelazu XIX.–XX. st., u Puli je postojalo nekoliko klubova, održavala su se klupska natjecanja, međuklupski susreti i međunarodni turniri. U Marine-Offiziers-Lawn-Tennis Klub Pola (utemeljen 1895.) bili su učlanjeni samo pomorski časnici u službi na brodovima; manji je bio Matrosen-Korps-Offiziers-Lawn-Tennis Klub, za mornaričke časnike u službi na kopnu; treći, Lawn-Tennis-Klub Alpha osnovali su gradski veletrgovci i ugledniji građani. Mornarički časnici sudjelovali su na turnirima i sportskim susretima i u drugim primorskim gradovima, u kojima su već postojala teniska igrališta (Mali Lošinj, Zadar, Šibenik, Split, Gruž, Dubrovnik, Tivat i Kotor).

Tenis je i između dvaju svjetskih ratova imao važno mjesto u sportskom životu. U Puli se 1960-ih najviše igrao na igralištu na Verudi. Ondje je utemeljen Tenis klub Pula, juniorska ekipa kojega je bila među najboljima u Jugoslaviji (M. Ribarić, D. Mušikić, M. Grakalić, M. Kontić i M. Homoki). Jedan od najboljih pulskih igrača tog doba bio je Marijan Ribarić, koji je 1972. bio među najbolje rangiranim igračima u zemlji, a 1974. osvojio je prvo mjesto na turniru Istarska rivijera. Početkom 1970-ih pulski klub preuzelo je Brodogradilište Uljanik (TK Uljanik), izgrađena su igrališta na Bunarini, a organizicijski je sport podignut na višu razinu. Tada su djelovali V. Šimunić, D. Perović, M. Fiorido, A. Voschila, B. Bartoš, M. Lazar, D. Kljajić, Ž. Jerkov, T. Ribarić, a poslije T. Beletić, M. Levak, G. Matas, D. Glavaš i drugi.

Tenis se nakon 1970-ih povezao s turizmom, a zahvaljujući tomu izgrađeno je oko 1.000 igrališta, najvećim dijelom na zapadnoj obali Istre. Značajnu ulogu u razvoju tenisa imali su organiziranje turnira Istarska rivijera (za muškarce), i Jadranska rivijera (za žene), koji se i danas održavaju. Puljanin Alan Deghenghi (1968.–2003.) bio je jedan od najboljih igrača svoje generacije u Jugoslaviji, osvojio je mnoge turnire i bio rezerva u Davis kup reprezentaciji. Poslije se posvetio trenerskom pozivu, radio je u Njemačkoj, potom se vratio u Pulu i postao trenerom TK Uljanik. Bio je Predsjednik Istarskoga teniskoga saveza te prije prerane smrti, zamjenik hrvatskog izbornika za uzrast do 18 godina.

Veliki poticaj razvitku tenisa u Istri dao je profesionalni turnir ATP Croatia Open Umag, koji se od 1990. održava svake godine. Turnir je započeo s fondom nagrada od 175.000 USD, a dosegnuo je 400.000 USD. Na njemu su uz igrače iz cijeloga svijeta sudjelovali i igrači iz Hrvatske, a prvi turnir osvojio je Goran Prpić. Turnir se igra pojedinačno i u parovima, a za glavni turnir (Main Draw) od 32 igrača priređuju se kvalifikacije, na koje se pozivaju mladi i perspektivni igrači. Turnir se održava na novoizgrađenom kompleksu Stella Maris, sa 16 zemljanih terena, rasvjetom i središnjim stadionom za 3.500 gledatelja.

U Puli je u Domu sportova 6.–8.IV.2001. održan teniski susret Davis kup 01, između Hrvatske i Austrije. Hrvatska vrsta (Goran Ivanišević, Ivan Ljubičić, Mario Ančić i Ivo Karlović, predvođena izbornikom Nikolom Pilićem) pobijedila je austrijsku (Stefan Koubek, Juergen Melzer, Julian Knowle i Clemens Trimel, izbornik Günter Bresnik) rezultatom 4:1.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

veslanje