TV Koper-Capodistria, sjedište 2016.

TV Koper-Capodistria

TV Koper-Capodistria, televizijska postaja sa sjedištem u Kopru.

Početci joj sežu u 1967., kad je (19.XII.) iz Ljubljane emitirana prva La Costiera, dvotjedna informativna emisija posvećena talijanskoj nacionalnoj zajednici. Pripremila ju je redakcija Radija Koper-Capodistria, a emitirana je istodobno na talijanskom i slovenskom jeziku. Pravi početak rada bio je 8.V.1971., kad su emitirane prve vijesti (Notiziario) na talijanskom jeziku sustavom PAL s novog odašiljača UHF (kanal 27) na Nanosu. Signal je pokrivao velik dio Triveneta i dopirao je do Marka i Padanske nizine, a prvi je na području Italije emitirao program u boji.

Vrlo su gledane bile informativne emisije i izravni sportski prijenosi: za Olimpijade u Münchenu 1972. zanimanje za postaju neprekidno je raslo, pa je 1973. njezin signal zahvaljujući nizu privatnih repetitora dolazio do Milana. Iste godine utemeljen je TV Studio Koper-Capodistria, s redakcijama neovisnim o Radiju, koji je emitirao tri sata dnevnog programa. U Trstu su 1975. utemeljene Agencija Alpe-Adria i Ponteco, koja se brinula o vezama i financijskim interesima TV Koper-Capodistria odnosno TV Ljubljana, koje je bila sastavni dio. Godine 1983. potpisan je sporazum o suradnji s Talijanskom radiotelevizijom (RAI), a 1987. s tvrtkom Fininvest. Tako je Telecapodistria postala prva tematska (sportska) televizijska postaja koja je u Italiji emitirala neprekinut program i izravne prijenose. S druge se strane i dalje obraćala talijanskoj nacionalnoj zajednici u Istri (Punto d’incontro) i slovenskoj manjini u Furlaniji i Julijskoj Veneciji (Odprta meja).

Nakon 1990., zbog raskidanja ugovora s Fininvestom, te zbog događaja koji su označili proces stjecanja neovisnosti Slovenije, TV Koper-Capodistria ušla je u krizu, koja se i danas osjeća, među ostalim i zbog smanjene vidljivosti zbog skidanja repetitora na Konkonelu i Belom križu. Postaja je 2004. emitirala 10 sati (14.00 do 24.00) programa dnevno na talijanskom jeziku – s emisijama na slovenskom jeziku, a dio je Regionalnoga RTV centra Koper-Capodistria RTV Slovenija. Ima 156 zaposlenih i više suradnika.

http://www.rtvslo.si/

https://business.facebook.com/tvkoper/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Silvano Sau (priređivač), Barve časa / I colori nel tempo, Koper 2001.

Slučajna natuknica

radijske postaje