Dan otvorenih vinskih podruma kod vinara na Vižinaštini, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Milivoj Mijošek), 2013.

Vinske ceste Istre

Vinske ceste Istre, projekt Turističke zajednice Istarske županije (TZIŽ), osmišljen 1994. u suradnji sa županijskim Odjelom za turizam i Odjelom za poljoprivredu, cilj kojega je promocijom istarskih vina obogatiti turističku ponudu i pomoći revitalizaciji unutrašnjosti poluotoka.

Unatoč činjenici da vinarstvo ima dugu tradiciju i da je razmjerno dobro razvijeno, u doba kada je projekt pokrenut, proizvodnja kvalitetnih i na tržištu prepoznatljivih vina bila je na samom početku. Standardizacija kvalitete i uvođenje trgovačke marke bili su, stoga, preduvjet za uspjeh projekta. Najpoznatija vina u ponudi su: istarska malvazija, teran, merlot te istarski, odnosno momjanski muškat.

Vinske ceste Istre činile su 2003. vinske ceste Bujštine (28 vinara), Poreštine (25 vinara), Buzeštine i Pazinštine (21 vinar) te Rovinjštine i Vodnjanštine (9 vinara). Među 83 vinara više je od 40 registriranih privatnih proizvođača kvalitetnih vina »s etiketom« te s većim izborom, suvremenom proizvodnom tehnologijom i vođenim degustacijama. Vinari osvajaju nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu. Turistička zajednica radi poticanja vinarstva provodi niz aktivnosti: postavljanje informativnih ploča i putokaza na vinskim cestama i drugdje u Županiji; tiskanje vinskih karata i atlasa (Vinski putokazi Istre); organizacija nastupa na vinskim sajmovima u Veroni, Torinu i Salzburgu, te mnogobrojnih predstavljanja istarskih vina u inozemstvu; dovođenje specijaliziranih vinskih novinara; organizacija tečajeva za usavršavanje.

Udruga Vinistra organizator je Vinistre, regionalne vinarske smotre, a od 1999., u povodu Svjetskoga dana vina, posljednje nedjelje u svibnju organizira Dan vina – Wine Day. Prve je godine manifestacija okupila 800 posjetitelja, no od tada se zanimanje udeseterostručilo.

Prema popisu TZIŽ-a u 2021. u Vinske cestre Istre bilo je uključeno više od 110 vinara širom Istarske županije: 29 na Bujštini, 10 na Buzeštini, 21 u središnjoj Istri, 33 na Poreštini, 4 na Labinšćini, 7 na Rovinjštini i 8 na Puljštini.

https://www.istra.hr/hr/gourmet/vino/vinari

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

vino

Slučajna natuknica

Tekop d. d. Pula