Zarečje, crkva sv. Antuna opata u Slavčićima, (preuzeto s https://www.pazin.hr/o-pazinu/povijest/zarecje/)

Zarečje

Zarȇčje (tal. Sarezzo), naselje 2,5 km sjeveroistočno od Pazina (45°15′N; 13°58′E; 250 m nadmorske visine); 294 stanovnika (2021.), grad Pazin.

Smješteno je sjeverno od Pazinčice (ili Pazinskog potoka), na obronku brda, s jezgrom naselja oko uzvisine na kojoj je župna crkva s grobljem. U novije doba naselje se proširilo uz cestu prema istoku, tako da su zaseoci Slavčići i Gabrijelčići postali njegovim dijelom. Ostali su zaseoci smješteni zapadnije: Bani, Dušani, Rimanići. Cestovni su prilazi Zarečju s dviju strana: odvojak od županijske ceste Pazin – Cerovlje i lokalne Pazin – Grdosel (Grdoselo).

Stanovnik je Zarečȁn i Zaričȁn, stanovnica Zarečȃnka i Zaričȃnka, a pridjev zarȇčki i zaričȃnski.

Stanovnici se bave tradicionalnim poljodjelstvom (vinova loza, voćarstvo, povrtlarstvo) i stočarstvom, a dijelom rade u obližnjem Pazinu. Seoski je turizam razvijen u Banima i Dušanima.

U pisanim vrelima javlja se 1166. kao Saritsch. U srednjem i ranom novom vijeku bilo je dio različitih feuda i feudalaca: akvilejskoga patrijarha, pićanskoga biskupa, obitelji Schwarzenburg, a od 1508. dio je Pazinske knežije. Stradalo je 1463. u pohodu krčkoga kneza Ivana VII. na središnju Istru, zatim je bilo gotovo napušteno te ponovno naseljeno izbjeglicama pred Osmanlijama iz Like i zapadne Bosne 1578.

Župna crkva Blažene Djevice Marije izgrađena je u XVIII. st. na mjestu prijašnje, od koje potječe glagoljski natpis iz 1475. „pop Gregor z Lab[i]na plovan zarečki i nov[a]čki, ki beše v to vr[i]me to pisa“, s uklesanom i godinom. Barokni oltar je iz 1778., a crkva je obnovljena 1946. Župa se, pod imenom Arecio, spominje 1177., a od 1788. do 1992. bila je kapelanijom župe Pazinski Novaki. U obližnjim Slavčićima crkva je sv. Antuna opata iz XV. st.

Podno naselja na Pazinčici je atraktivni slap preko pećine te popularno izletište i kupalište Zarečki krov.

U Zarečju je župnikovao (i umro) preporoditelj Jakov Volčić, a tu je rođena narodna heroina Olga Ban.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

„Zarečje“, na mrežnim stranicama Grada Pazina, https://www.pazin.hr/o-pazinu/povijest/zarecje/.

Vezani članci

Pazin

Slučajna natuknica

Marčana