Račan, Ivica

Ivica Račan, političar (Ebersbach, Njemačka, 24.II.1944 – Zagreb, 29.IV.2007) Godine 1968. u Zagrebu završava studij prava i zapošljava se u Institutu za društveno upravljanje. Tri puta se ženio, ima dvoje djece iz prvoga braka s Agatom Račan, a treća žena mu je bila Dijana Pleština.

Političku karijeru započeo je 1961. godine učlanjenjem u Savez komunista Hrvatske, no pravi uspon doživio je tek 1972. godine, kada zbog čistki nakon Hrvatskog proljeća važne pozicije ostaju prazne, postavši članom Izvršnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, te je do kraja 1970-ih obnašao birokratske funkcije vezane uz kulturu, ideologiju i informiranje. Godine 1982. postao je direktorom političke škole Josip Broz Tito, članom predsjedništva SKH, a kasnije i članom Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Od 11. do 14. prosinca 1989. održava se 11. kongres Saveza komunista Hrvatske, na kojemu Račan postaje njenim predsjednikom. Izbori u travnju i svibnju 1990. godine donijeli su pobjedu Hrvatske demokratske zajednice, a SKH je s oko 35% glasova osvojio 72 zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru. SKH je mirno predao vlast HDZ-u. Krajem te godine SKH je usvojio socijaldemokratsko usmjerenje, te promijenio ime u SKH - Stranka demokratskih promjena, a 1993. u SDP - Socijaldemokratska partija Hrvatske.
Na parlamentarnim izborima 3. siječnja 2000. koalicija SDP-HSLS osvojila je 38.7% glasova, te se uspostavila vlada koalicije šest stranaka s Ivicom Račanom kao premijerom. Njegova vlada je završila izolaciju Hrvatske i započela reintegraciju u međunarodnu zajednicu. Nakon parlamentarnih izbora 2003. godine, SDP je postala najjača oporbena stranka. Ivicu Račana na mjesto predsjednika Vlade nasljeđuje Ivo Sanader, a on postaje zastupnik u Hrvatskom saboru te predsjednik Kluba zastupnika SDP-a. Obnašao je dužnost predsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.
Uvijek je sa zadovoljstvom dolazio u Istru, ističući njezine posebnosti u odnosu na druge krajeve Hrvatske. Njegova stranka, SDP, dugo je vremena bila, u razdoblju 1991-2000. godine, na istoj opozicijskoj liniji s najjačom istarskom strankom IDS-om, nasuprot vladajućem HDZ-u. Godine 2000. ove dvije stranke formirale su i vladajuću koaliciju unutar koje je bilo 6 stranaka (SDP-HSLS-HSS-IDS-LS-HNS). Nakon toga odnosi će i dalje biti korektni, no bit će i povremenih nesuglasica. Ivica Račan nije bio samo predsjednik SDP-a i predsjednik Vlade u to vrijeme, on je simbolizirao drukčije – liberalnije odnose i političke dijaloge unutar društva, što je bilo u potpunoj suprotnosti s vremenom prije 2000. godine, naročito u slučaju Istre. Unatoč trzavicama koje su politički postojale između Istre i Zagreba od 1991-1999., Račan je znao te odnose amortizirati i usmjeriti u pravom smjeru. Pamti se posjet Ivice Račana Puli 17. 05. 2003.  kada se sastao s istarskim županom Ivanom Jakovčićem, s kojim je dogovorio pokretanje zajedničkog projekta Vlade i Županije: «Brijuni Rivijere». Našao se tog dana i s tadašnjim gradonačelnikom Pule Lucianom Delbiancom, te studentima svih pulskih fakulteta u prostorijama Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković". Razgovarao je i s predstavnicima Udruge za poticanje zapošljavanja i stručno usavršavanje mladih "Zum" koji su i organizirali taj susret. Zbog malignog tumora u ramenu koji je naglo metastazirao, 11. travnja 2007.  podnosi ostavku na mjesto predsjednika SDP-a. Preminuo je 29. travnja 2007. u 3.05 sati.

U.