Zbor i mandolinisti KUD-a "Lino Mariani" na proslavi 70. obljetnice djelovanja u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, 4. 2. 2018., (fotoarhiva Glasa Istre)

Kulturno-umjetničko društvo »Lino Mariani«

Kulturno-umjetničko društvo (KUD) – Società artistico culturale „Lino Mariani“, udruga s autonomnim statutom koja djeluje pri Zajednici Talijana Pula (Comunità degli Italiani di Pola, uobičajeno Circolo, "Čirkolo"), a okuplja muški, mješoviti i ženski zbor te mandolinistički orkrestar.

S obzirom na to da je Circolo osnovan koncem 1946., vrlo je izvjesno da su ubrzo započela i pjevačka i sviračka okupljanja članova, tako da zbor kao početak svoga djelovanja uzima godinu 1947. Sam KUD je službeno osnovan u svibnju 1950., u početku s muškim zborom i mandolinističkom sekcijom, a nazvan je po pulskom partizanu i sindikalistu koji je poginuo 3.I.1947. štiteći strojeve pulskog elektromlina od odnošenja u Italiju.

Na početku djelovanja muški je zbor bio radnički, zvao se tada Società artistico-culturale operaia, odnosno Radničko kulturno-umjetničko društvo, jer su većinu pjevača činili radnici, najčešće tadašnji uljanikovci, a bilo je i članova zaposlenih u drugim tvornicama te obrtnika.

Pod ravnanjem dirigenta Nella Milottija, zbor se iz male skupine radnika koji pjevaju u slobodno vrijeme pretvorio u jedan od najvećih i najvažnijih zborova u Istri te je nekoliko desetljeća bio u samome vrhu što se zborskog pjevanja tiče.

Najdugovječniji dirigent KUD-a bio je maestro N. Milotti, zatim je muškim zborom ravnala Linda Milani, pa Edi Svich, Franca Moscarda, Vili Popović, Ileana Perosa Pavletić, Clara Chiara Cerin, Davide Circota i danas Edna Strenja Jurcan.

Današnji dirigent mješovitoga zbora je Ronald Braus, a i ovim je zborom kroz povijest najduže ravnao N. Milotti.

Prvi dirigent mandolinista bio je Vittorio Jess, nakon njega Carlo Urbani, Egidio Perfetta, Ivan Štekar, Vili Popović, a sada je već niz godina dirigentica C. C. Cerin.

Voditeljice ženskoga zbora, osnovanog 1973., bili su kroz godine Nirvana Gherbaz Duraković, Radoslav Jambrošić, Goriana Gašparini Labinjan, Danica Benčić i C. C. Cerin te sada Orietta Šverko.

Krajem 1990-ih djelovao je neko vrijeme zbor mladih Colorismo pod vodstvom Doris Cerin, no ugasio se kad su članovi otišli studirati ili raditi, ali imao je nekoliko kvalitetnih nastupa.

Od kraja 2020. djeluje i dječji zbor pod vodstvom E. Strenja Jurcan koji nastoji prenijeti na najmlađe dio zavičajne kulturno-glazbene baštine te pjesme iz ovih krajeva.

Predsjednici KUD-a bili su Luigi Ferri, Ester Barlessi, Mirella Fonio, Loretta Godigna, Vito Paoletić i sada Valmer Cusma.

KUD i njegove sekcije za svoje su djelovanje i nastupe dobili niz priznanja i nagrada, među ostalim i Povelju Republike Hrvatske (2000.).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply