Brioni Pula, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimila Sandra Zrinić Terlević), 2011.

Brioni, trgovačko društvo

Brioni, trgovačko društvo za javni cestovni prijevoz putnika i robe u zemlji i inozemstvu sa sjedištem u Puli.

Osnovano je 1946. kao Autopoduzeće za Istru u Vodnjanu, gdje je djelovalo do pripojenja Pule Hrvatskoj, 15.IX.1947. Tada se seli u Pulu gdje pod istim nazivom posluje do 1948. kada mijenja ime u Transportno remontno autopoduzeće, a 1955. u Autosaobraćaj. Godine 1963. pripaja se riječkom Autotransu. Do osamostaljenja dolazi tri godine kasnije, kada tvrtka vraća ime Autosaobraćaj. Naziv Brioni uzima 1972. nakon spajanja s Lokalnim saobraćajem, pulskim komunalnim poduzećem za lokalni prijevoz putnika (koje je nastalo 1957. izdvajanjem upravo iz tadašnjeg Autosaobraćaja). Lokalni saobraćaj se pod novim imenom Pulapromet izdvojio 1984. te se Brioni vraćaju isključivo međugradskom prijevozu.

Sukladno Zakonu o pretvorbi društvenih poduzeća, 1993. Brioni se konstituiraju kao dioničko društvo. Početkom 1997. uslijedila je značajna promjena vlasničke strukture, a jedinim članom uprave postao je Ante Kvasina, koji je na čelu tvrtke bio 23 godine.

Uz prijevoz putnika, Brioni pružaju usluge popravka i održavanja cestovnih motornih vozila, a posjeduju i trgovinu rezervnih dijelova za osobna i gospodarska vozila, praonicu autobusa i kamiona, više servisa i putničku agenciju.

Od 2019. Brioni, kao društvo s ograničenom odgovornošću, djeluju u sastavu slovenske tvrtke Nomago, koja je otkupila sve dionice i postala stopostotnim vlasnikom pulske tvrtke.

http://www.brioni.hr/

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Mladen Ferenčić, "Brioni d. d., Pula", Istarska enciklopedija, Zagreb 2005.,104.

Slučajna natuknica

cestovni promet