Kaštelir, (fotoarhiva Glasa Istre)

Kaštelir

Kaštelir (tal. Castelliere), naselje 10 km sjeveroistočno od Poreča (45°18′N; 13°41′E; 238 m nadmorske visine); 319 stanovnika (2011.), sjedište općine Kaštelir-Labinci – Castelliere-Santa Domenica.

Nalazi se na županijskoj cesti Poreč-Vižinada, na raskrižju županijskih prometnica prema Taru i Višnjanu. Stara jezgra na uzvisini gradinskoga je karaktera; naselje se u XIX.-XX. st. proširilo, osobito uz prilazne ceste.

Obuhvaća niz okolnih zaselaka (Babići, Tadini, Krančići, Valentići, Kovači, Brnobići, Roškići, Deklići, Mekiši, Rojci). Sa susjednim naseljem Labinci danas je i fizički spojen (uz cestu za Višnjan do raskrižja županijskih prometnica neprekinuti je niz izgrađenih kuća). Stanovnici se bave najviše poljodjelstvom (vinova loza, masline) i stočarstvom.

Nastanjen u prapovijesti i u rimsko doba, pojavljuje se u pisanim vrelima 983. kao Castellione, vlasništvo porečkoga biskupa, koji ga je davao u zakup istarskim feudalcima. U XIV. st. bio je napušten zbog ratova i bolesti; 1420. područjem su zagospodarili Mlečani, koji su u razdoblju XVI.-XVII. st. naselili hrvatske izbjeglice pred Osmanlijama iz Dalmacije i Bosne.

Pripadao je župi Vižinada, a od 1857. samostalna je župa. Trobrodna župna crkva sv. Kuzme i Damjana izgrađena je 1908. na mjestu starije, a na groblju je crkva sv. Roka, podignuta 1856.

http://www.kastelir-labinci.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply