Bombardiranje Pule u Prvom svjetskom ratu

Bombardiranje Pule 1915. - 1918., ratno djelovanje zračnih snaga Kraljevine Italije i, u manjoj mjeri, Sjedinjenih Američkih Država. Bombardiranje je bilo usmjereno protiv vojnih i lučkih instalacija (Arsenal, otok Uljanik) u Puli tijekom Prvoga svjetskog rata, kada je grad bio glavna ratna luka Austro-Ugarske Monarhije.

 

Do objave rata Italije Austro-Ugarskoj, 23. V. 1915., Pula nije u znatnijoj mjeri osjetila  ratna djelovanja. Tijekom 1915. godine, Pulu uglavnom napadaju zračni brodovi (cepelini). Prvi napad dogodio se zračnim brodom P-4 noću s 30. na 31. V. 1915., bez izazivanja većih materijalnih šteta. Zračni brodovi su Pulu napali 6. VI. i 5. VIII. iste godine, a tijekom ovoga posljednjega napada protuzračna obrana oborila je zračni brod Città di Jesi, prilikom čega je zarobljeno šestero članova posade. Zbog dokazane neefikasnosti takvog oružja, napade od 10. V. 1917. izvode vojni zrakoplovi, uglavnom bombarderi tipa Caproni Ca.3. Prvi masovni napadi izvedeni su u noćima s 2. na 3., 3. na 4. i 8. na 9. VIII. 1917. godine. Ova bombardiranja, u kojima sudjeluje i pjesnik-ratnik Gabriele d'Annunzio, nisu imala velikoga efekta, ali su se svi zrakoplovi vratili u matične baze. Slijede u istoj godini napadi u rujnu i listopadu, a osim bombardiranja, na ideju d'Annunzija, Talijani su pribjegli i propagandnom ratovanju bacanjem letaka na grad. Tijekom 1918., zabilježeni su napadi u srpnju, kolovozu i rujnu, a te godine se talijanskim zrakoplovima u napadima pridružuju i američki. Tijekom Prvog svjetskog rata Pula je doživjela 41 zračni napad u kojem je sudjelovalo ukupno 400-tinjak talijanskih zrakoplova, uz izbacivanje 10 tona bombi i gubitak 3 zrakoplova i jednoga zračnog broda. Efekti na vojnim ciljevima bili su minimalni, ali je došlo do oštećenja na mnogim civilnim objektima, poglavito u području vila Münz i Baraka. Kao posljedica ovih bombardiranja, zabilježena je smrt samo jednoga civila.

LIT: D. Dukovski, Povijest Pule, Pula 2011., 314-327.; R. Marsetič, I bombardamenti Alleati su Pola 1944-45, Rovinj - Trst 2004., 53-56.
David Orlović