Coppo, Pietro

Coppo, Pietro, geograf i kartograf (Venecija, 1469/70 - Izola, 1555/56). Rodni je grad napustio nakon školovanja. Pohađao je školu Marcantonija Sabellica, poznatog humanista, da bi nakon studija poduzeo niz dugih putovanja, preplovivši čitavu Italiju i gotovo cijelo Sredozemlje.

U Rimu se družio s humanistom Pomponijem Letom, u Napuljskoj Kraljevini je boravio osamnaest mjeseci, a na Kreti je kod strica Nikole stanovao šest godina. Po povratku s putovanja zaposlio se kao općinski pisar. Ta ga je dužnost odvela do istarske Izole, gdje se nastanio oženivši Colottu di Ugo, te radio kao javni bilježnik. Godine 1506. primljen je u Gradsko vijeće Izole. Svoje prvo i najznačajnije djelo, De toto orbe, završio je 1520. Građu je prikupio tijekom svojih putovanja i proučavanjem mnogih geografskih djela. Sastavljeno je od četiri knjige a sadrži 22 zemljopisne karte. Prva knjiga posvećena je kozmografiji, druga opisuje Europu, treća Afriku i dio Amerike nakon Kolumbova otkrića, četvrta Aziju. Iz nekih razloga djelo nije tiskano iako ta činjenica nije priječila njegovo širenje. Sačuvane su tri rukopisne kopije (Piran, Općinska biblioteka u Bologni, Nacionalna biblioteka u Parizu). Od 1524. do 1526. crtao je zemljopisne karte koje su sačuvane u općinskoj biblioteci u Piranu. U Veneciji je 1528. objavljena zbirka pomorskih karata pod naslovom Portolano. Sačinio je kompendij na latinskom jeziku, također opremljenog kartama, naslovljen De sum(m)a totius orbi. Oko 1529. obišao je istarski poluotok od rijeka Timave do Raše te sastavio knjižicu Del sito del Istria koju je dopunio podacima starijih geografa i povjesničara. dovršena je 1529. a tiskana 1540. u Veneciji tiskarskim slovima Francesca Bindonija i Mattea Pasinija. Radi se o prvom geografskom opisu Istre. Coppo je zabilježio gradove i sela, otoke, luke i rijeke te je naveo podatke o obradi zemljišta, kakvoći zraka i antičkim spomenicima. Osim prvog opisa Istre, Pietro Coppo je 1525. izradio i prvu regionalnu kartu Istre. Poluotok je u približnom mjerilu 1:280 000 i sadrži 296 toponima. Njegova je karta Istre služila kao osnova kasnijim kartografima te je u više navrata tiskana u bakrorezu do kraja 16. stoljeća. Tako se Istra našla u velikim europskim atlasima onog doba. Coppo je, kao vrsni humanist, pokazao neizmjernu širinu, radoznalost i vještinu koje su mu pomogle da Istru zaduži s prvim zemljopisnim djelom i prvom regionalnom kartom.

 Pietro Coppo, geograf i kartograf (Venecija 1469/70 - Izola, 1555/56), Istarski geodet: glasilo Udruge geodeta Istarske županije, 1 (1997); B. Del Fabro Caracoglia  

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

 A. Sošić

Slučajna natuknica

Vrulje