Pockocke, Richard

Pockocke, Richard, svećenik, vikar i putnik (Engleska, XVIII. st). Pockocke je bio svećenik te generalni vikar u Lismoreu. Godine 1745. uputio se na jugoistok putujući kroz Mađarsku, Hrvatsku, Štajersku, Korušku, Goričku, Kranjsku i Istru.

Obzirom na zanimanje u prvom planu su mu kultura, umjetnost i povijest posjećenih mjesta. Autor bilježi antička imena istarskih gradova istražujući sve vrste spomenika, nalaza, utvrđenih nastamba, te crkava. Spominje Neptunov hram u Poreču i branu, otok Sv. Andrije, Vrsar, Peroj, izvještava o kamenolomima u okolici Pule, a zatekao je staru grčku crkvu i neke nalaze na otocima pulskog zaljeva. Pockocke je u svojoj knjizi ostavio slikovit opis pulske povijesti, analizirao je amfiteatar, Augustov hram, odnosno komunalnu palaču i slavoluk Sergijevaca. Autor je spomenuo i ostatke velikog kazališta koji je nekada postojao na brežuljku Zaro. Njegovi su zaključci i dojmovi podosta negativni jer Pula ne doliči svojoj prošlosti, zrak je nezdrav, a građevine leže na ruševinama staroga, nekad blistavog grada.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Z. Levental, Britanski putnici u našim krajevima, od sredine XV do početka XIX veka, Dečje novine, Gornji Milanovac 1989: S. Bertoša, A. Giudici, Europski putnici u Istri od XV. do XIX. stoljeća, u: Tabula 11, Sveučilište J. Dobrile u Puli, Pula 2013.

Slučajna natuknica

Canzono, Gabriel