Krstić, Ivan

Krstić, Ivan, političar i pravnik (Arbanasi kraj Zadra, ?1869 - Rijeka, 1906). Pravo je studirao u Zagrebu, te živio u Rijeci i Matuljima, gdje je uz pomoć talijanskih liberala bio društveno i politički angažiran (napose u vrijeme izbora 1897. i 1901).

U Istri (na Kastavštini i u Veprincu) se borio za afirmiranje istrijanstva kao poseban nacionalni identitet među tamošnjem stanovništvu. Pokretanjem lista Prava naša sloga nastojao je afirmirati tzv. Istrijanski pokret. Njegovo su djelovanje potpomagali i financirali talijanski liberali, sve do suočavanja s gotovo nepostojećim rezultatima, kada su odlučili uskratiti potporu. Tada se Krstić okrenuo socijalistima zbog čijeg je utjecaja zauzeo borbeni stav protiv Crkve i vjere. Ubrzo se vratio prvotnoj stranci. Krstić je zanimljiva ličnost koja je svoje političko djelovanje u drugoj polovici XIX. st. obilježila skandalima, malverzacijama i sudskim procesima, okončavši burni život u riječkoj bolnici za duševne bolesnike.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

S. Trogrlić, Istra između klerikalizma i liberalizma (kraj 19. i početak 20. stoljeća), Društvena istraživanja 6-7/god. 2 (1993) br. 4-5.

Slučajna natuknica

Brilej, Marta