Kuntner, Vera

Kuntner, Vera, akademska slikarica (Karlovac, 23.I.1924. - Varaždin, 23.I.2017.). Diplomirala je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Ive Režeka. Na likovnoj sceni je još od 1946. kada je, kao studentica, prvi put izlagala na izložbi Likovnih umjetnika Hrvatskog zagorja i Međimurja.

Prvu samostalnu izložbu imala je 1966., izlagala je na brojnim skupnim u Hrvatskoj i Sloveniji, a 2009. Gradski muzej Varaždin priredio je veliku retrospektivu njenih slika, crteža i ilustracija, koja je omogućila dotad najcjelovitiji uvid u njezin stvaralački opus, sa svim sadržajno-formalnim raznolikostima. Izražava se ponajviše u slikarskim tehnikama ulja na platnu, pastela, akvarela i grafičkog kolaža. Autorica je i brojnih uradaka na području primijenjene umjetnosti te likovne opreme knjiga i časopisa. Pored likovnog stvaralaštva obilježilo ju je i pedagoško djelovanje budući da je cijeli radni vijek radila kao nastavnica u školama. Počela je odmah nakon završetka Akademije 1954. kada je dekretom postavljena za nastavnicu likovnog odgoja u osnovnoj školi u Kanfanaru. Dvije godine kasnije postala je profesorica likovne umjetnosti na dvojezičnoj hrvatsko-talijanskoj gimnaziji u Rovinju, a od 1958. pa sve do umirovljenja 1989. na varaždinskoj Prvoj gimnaziji. Tematski je već 1950-ih započela slikati vedute, figure žena i portrete, što su joj do danas uz cvijeće ostali najznačajniji motivi. Prva zaposlenja u Istri ostavila su na nju najsnažniji dojam, tako da se kasnijih godina uvijek iznova vraćala motivu začudnih istarskih gradova, koji najčešće prilagođeni pejzažu rastu u vis. Slikanje u plain-airu, uz sunčanu vedrinu u Istri, bilo je nakon završene Akademije popudbina za cijeli njezin radni vijek. Transcendentalna atmosfera koju posjeduju mirni istarski gradići u njoj je našla svog sjajnog interpreta i nesumnjivo se upravo svojim opusom istarskih veduta uklopila u pejzažiste hrvatskog juga. Za svoje mnogostrano likovno-pedagoško djelovanje primila je više nagrada i priznanja, a njezina mnoga ponajbolja djela nalaze se u zbirkama u Austriji, Italiji, Izraelu i Švicarskoj. 

LIT.: M. Dučakijević "Vera Kuntner"; G. Igrec "Uvijek sam cijenila marljive i poštene ljude", Regionalni Tjednik, 7.7.2009.; www.varaždinske-vijesti.hr; http://varazdinski.rtl.hr
Ur.