Dolina

Dolina

Dolina, zbijeno (osim u novom dijelu) naselje (45°36′N; 13°52′E; 110 m nadmorske visine); 911 stanovnika (2001.), sjedište općine Dolina (tal. San Dorligo della Valle), Tršćanska pokrajina.

Smješteno je uz slovensku granicu, na flišnom Bregu pod krškim rubom, na blagoj padini nanosa rijeke Glinščice (tal. Rosandra), na sjeverozapadnom kraju Istre. Nekoć poljodjelsko područje stanovnici kojega su se još nakon II. svjetskog rata bavili vinogradarstvom i maslinarstvom, danas ima obrtničko-industrijsku zonu pa raste udjel zaposlenih u sekundarnim i tercijarnim djelatnostima. U blizini je naftni terminal i naftovod prema Austriji i Njemačkoj.

U srednjem je vijeku važno crkveno središte. Župa i naselje u latinskom se obliku Vallis prvi put spominju 1247. Bila je rezidencija tršćanskoga biskupa, koji je bio i dolinski župnik. Za spora s koparskim biskupom (1452.-55.) u Dolini je bilo sjedište Tršćanske biskupije. Važno glagoljaško središte; vrijedan arhiv, koji je između dvaju svjetskih ratova prenesen u Zagreb (HAZU). Slovenska škola postoji od 1809. U drugoj polovici XIX. st. jedno je od središta preporodnog pokreta. Godine 1878. održan je veliki tabor tršćanskih i istarskih Slovenaca i Hrvata.

Naselje se i na talijanskom jeziku (i u mjesnom govoru) tradicionalno zove Dolina, ali mu je 1923. promijenjeno ime u San Dorligo della Valle. Tek 2003. vraćeno mu je ime Dolina i u talijanskom jeziku, ali samo za naselje, ne i u nazivu općine. Stanovnici su Dolinčani (tal. dolinciani). Među običajima ističe se Majenca, narodna priredba obilježavanja početka proljeća, prve nedjelje u svibnju. Crkve sv. Dorliga (Ulrika), sv. Martina i sv. Josipa.

Općina Dolina (tal. Comune di San Dorligo della Valle, slov. Občina Dolina, u tršćanskom dijalektu Dolina ili San Dorligo) prostire se na 24,2 četvorna kilometra, 5.912 stanovnika (prema popisu iz 2011.). Većini stanovnika materinji jezik je slovenski, koji je u službenoj uporabi ravnopravan s talijanskim.

Uz općinsko središte Dolinu, obuhvaća naselja: Bagnoli della Rosandra-Boljunec, Bagnoli Superiore-Gornji konec, Bottazzo-Botač, Caresana-Mačkolje, Crociata-Križpot, Crogole-Kroglje, Domio-Domjo, Draga, Francovez-Frankovec, Grozzana-Gročana, Hervati-Hrvati, Lacotisce-Lakotišče, Log, Mattonaia-Krmenka, Moccò-Zabrežec, Monte d'Oro-Mont, Pesek, Prebeneg, Puglie-Pulje, San Giuseppe della Chiusa-Ricmanje, Sant'Antonio in Bosco-Boršt, San Lorenzo-Jezero, Aquilinia-Žavlje te Zona Industriale-Industrijska cona.

Općinski grb sastoji se od crvene podloge na kojoj je plava četverokutna kula s dvjema također četverokutnim nazubljenim bazama i vratima do kojih s desne strane vodi plavo uklesano stubište po brežuljku zelene boje.

Blagdan zaštitnika župe, mjesta i općine sv. Ulrika Augsburškog (slov. sv. Urh, tal. san Dorligo) slavi se 4. srpnja.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Comune di S. Dorligo della Valle - Občina Dolina, Statuto comunale - Občinski statut, posljednja izmjena 31. 7. 2017.

Slučajna natuknica

Zanigrad