Prvo sjediste Istarske trgovinsko-industrijske komore bio je u rovinjskoj palači de Angelini, krajnja zgrada gore desno, (presnimak iz monografije Rovinj na starim razglednicama, 1998.)

poljoprivredne udruge

Poljoprivredne udruge, slobodne i dobrovoljne udruge poljoprivrednika radi zaštite njihovih probitaka i uvjerenja.

Trgovinsku i industrijsku komoru za Istru, čiji je cilj bilo i poboljšanje poljoprivredne proizvodnje, osnovao je regent Istarskog okruga, barun Johann von Grimschitz, a konstituirana je u Rovinju 30.XII.1850. Od 1880., utjecajem Carla Huguesa i učiteljâ porečke Poljoprivredne škole, u svim većim istarskim mjestima osnivane su vinarske zadruge. Cilj im je bilo prosvjećivanje i savjetodavstvo u vinogradarstvu i vinarstvu.

Godine 1900. utemeljeno je Gospodarsko društvo sa sjedištem u Pazinu radi promicanja gospodarske dobiti članova te poboljšanje proizvodnje i prodaje poljoprivrednih proizvoda; istodobno je u Puli osnovana Istarska vinska zadruga. Oko 1905. osnovano je Društvo za unapređenje trgovine i proizvodnje istarskih vina. Sve su te organizacije djelovale do II. svjetskog rata.

Nakon pripojenja većeg dijela Istre Hrvatskoj, 1946. osnivane su seljačke radne zadruge, koje su raspolagale nacionaliziranim i državnim poljoprivrednim resursima; poslije su pretvarane u opće poljoprivredne zadruge. Godine 1963.-64. dijelom su ukidane, pa ih je od 60-ak samo 11 bilo uklopljeno u rad poljoprivrednih kombinata, gdje se kroz kooperacijski odnos poljoprivrednicima omogućivao otkup proizvoda. Nakon 1965. postojao je veći broj mogućnosti za prodaju, pa se zanimanje za zadruge i kooperaciju smanjilo, a do 1980-ih zadruge su nestale.

Po općinama i gradovima poljoprivrednici se udružuju u udruge poljoprivrednika. Mnogi istarski vinari i vinogradari udruženi su u Vinistru (osnovana 1995. kao udruga građana). Od 2003. postoji zadruga Čepić polje, koja udružuje poljoprivredne proizvođače toga područja, a na Puljštini od iste godine djeluje udruga proizvođača povrća Agro Istra.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Alida Perkov, Utjecaj državnih institucija na preobrazbu istarskoga gospodarstva - početci od 1850. do 1918., Pazin - Pula 2018.

Slučajna natuknica

Poreština