Tradicionalno ukrašena vazmena jaja na Vrhuvštini, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimila Gordana Čalić Šverko)

Vazan (Vazam, Uskrs)

Vazȁn (Vazam, Uskrs), najveći kršćanski blagdan kojim se u nedjelju nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca slavi spomen na uskrsnuće Isusa Krista.

Uza nj su vezani mnogi vjerski i pučki običaji. Uskrsno razdoblje počinje korizmom (četrdesetnicom), tj. četrdesetodnevnom duhovnom pripremom za Uskrs. Tjedan spomena na Kristovu muku i smrt, Veliki tjedan ili Vela šetimana, započinje Uličnicom ili Cvjetnom nedjeljom, kada počinju pripreme za Uskrs.

U ponedjeljak počinje trodnevno čišćenje kuće. Na Veliki četvrtak u crkvi se nakon jutarnje mise prenosi Sveto Otajstvo u Božji grob. Nastupa zabrana zvonjenja svih crkvenih zvona - zatvori se glorija, a obredi u crkvi najavljuju se škrgetalnicom (čegrtaljkom). Toga se dana počinju peći kolači. Sprema se pinca ili maslenica (pogača), koja se radi od kiseloga tijesta. Veliki je petak dan posta, kada se jede samo jedanput. Tradicijski se tada priprema bakalar i kupus. Na taj se dan ne smije ništa raditi na zemlji (kopati i sl.), jer se vjeruje da je u njoj pokopano Isusovo tijelo i da će zemlja »pustiti krv«. Na Veliku subotu ujutro prestaje zabrana zvonjenja zvona - glorija se otvori. Tijekom dana priprema se hrana za Uskrs: kuhaju se jaja (s korom od luka, čebule) i plećka (špaleta), peče pinca i dr.

Vazan je svečani dan u kojem se slavi ne samo Isusovo uskrsnuće, nego i novi život. U crkvu se nosi na blagoslov hrana koja se potom blaguje za blagdanski zajutrak; običaj je da se prvo zagrize u luk, »u ljuto da te zmija ne ugrize«. Nakon blagovanja ukućani ostaju za stolom dok domaćin ne skupi mrvice sa stola i odnese ih na prisad (mjesto u vrtu gdje se siju povrtnice), jer se vjeruje da pridonosi rodnosti bilja i tjera gamad. Djeca se darivaju jajima, jajaricom ili sotorićima (pecivo u obliku pletenice s kuhanim jajetom), ili nekim novim odjevnim predmetom koji se oblači taj dan. Igra se »hitat u jaje«, tj. gađanje jaja novčićima.

Sedam dana nakon Vazma obitelj se ponovno okupi na Mali Vazm, Mali Vazan, Mali Uskrs, kada se objeduje blagoslovljena hrana ostavljena od Uskrsa posebno za taj dan. Time završava uskrsno slavlje.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply