Opera Vigilanza Repressione Antifascismo (OVRA)

Opera Vigilanza Repressione Antifascismo (tal.: Služba za nadzor i suzbijanje antifašizma, krat. OVRA), tajna fašistička politička policija. Stvarajući u razdoblju 1926-29. jedinstven sustav totalne represije, fašistički je režim na kraju 1927. na inicijativu B. Mussolinija osnovao Specijalni inspektorat policije pri Generalnoj direkciji javne sigurnosti, kojemu je tajno sjedište bilo u Milanu. Za inspektorat su radili sposobni ljudi koji su prošli vrlo stroge psihofizičke testove. Bio je to začetak gruboga represivnog instrumentarija koji je progonio protufašiste i politički nepodobne. 

Akronim OVRA ostao je tajnom i različito se tumačio: Opera Volontaria di Repressione Antifascista (Dragovoljna organizacija za suzbijanje antifašizma), Organo di Vigilanza dei Reati Antistatali (Organ nadzora nad protudržavnim djelima) ili Organizzazione di Vigilanza e Repressione Antifascista (Organizacija za nadzor i suzbijanje antifašizma) i sl. U razdoblju do 1930. stvarana je gusta mreža agenata i povjerenika, koja se sredinom 1930-ih raširila po čitavoj Italiji, nadzirući i najintimniji život građana. Djelatnost OVRA-e u Istri nije istražena zbog same njezine konspirativnosti. Naziv joj se ne pojavljuje u službenim ispravama, a njezini tajni agenti bili su među službenicima policije, karabinjera, dragovoljačke milicije, među općinskim i dr. službenicima na svim razinama te pripadnicima svih društv. slojeva, od skitnica i besposličara do bogatih industrijalaca i fašističkih dužnosnika. Ponekad su se pojavljivali kao svjedoci optužbe na suđenjima antifašistima (Specijalni sud za zaštitu države). Iako se OVRA borila protiv svih protivnika režima, najveći dio snaga usmjerila je protiv komunističkog pokreta. U Istri je od 1929. do kapitulacije Italije uspjela otkriti velik broj komunističkih i antifašašističkih organizacija i grupa.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

G. Leto, O.V. R.A. Fascismo antifascismo, Bologna 1952; H. Buršić, Provala organizacija i članova KPI između dva svjetska rata u južnoj Istri, Labinski zbornik, 1981, 2; D. Dukovski, Fašizam u Istri 1918.-1943., Pula 1998; M. Franzinelli, I tentacoli dell'Ovra, Torino 1999.