Osvobodilna fronta slovenskega naroda (OF)

Osvobodilna fronta slovenskega naroda (OF), politička organizacija utemeljena 26.IV.1941. u Ljubljani kao Protiimperialistična fronta; po njemačkom napadu na SSSR preimenovana u OF.

Utemeljili su je Komunistička partija Slovenije (KPS), kršćanski socijalisti, demokratsko krilo Sokola te kulturni djelatnici, koji su 28.II.1943. prepustili vodeću ulogu KPS-u. OF je uspostavila paralelnu vlast, čiji je glavnicilj bila borba protiv okupatora i preuzimanje vlasti.

Vrhovni plenum OF 16.IX.1943. donio je odluku o priključenju Primorske Sloveniji (u Hrvatskoj takvu važnost imaju Pazinske odluke i odluke ZAVNOH-a), koja je potvrđena na Zboru odposlancev slovenskog naroda (Kočevje, 1.-3.X.1943) i na II. zasjedanju AVNOJ-a (Jajce, 29.XI.1943.). Poslije rata OF je organizacijski okvir masovnoga političkoga života.

U Istri je prvi odbor OF organizirao Oskar Kovačič 1.XII.1941. na Plavjama; poslije je terenski odbor imao sjedište u Loparu. Vidko Hlaj utemeljio je u proljeće 1943. Okružni odbor za slovensku Istru. Predstavnici OF 27.IX.1943. u Sv. Antonu kraj Kopra izabrali su 6 zastupnika za Kočevski zbor. Predstavnici narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) hrvatske Istre i OF slovenske Istre dogovorili su se u veljači 1944. o razgraničenju po crti od Dragonje na Topolovec, Pregaru i Črnicu te na Obrov i Rupu. Za vrijeme Slobodnog Teritorija Trsta (STT) djelovala je OF STT-a do 3.IV.1955. Zbog nacionalne obojenosti ona se u istarskim mjestima nije razvila.

U Sloveniji je dan osnivanja OF-a državni praznik.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Balilla