Porta Orientale, La

Porta Orientale, La, časopis namijenjen istočnojadranskoj problematici, što ga je 1931.-73. u Trstu izdavala Compagnia Volontari Giuliani e Dalmati.

Nastao je iz časopisa Italia. Rivista dell'Associazione Nazionale fra Mutilati ed Invalidi di Guerra (direktor Federico Pagnacco), koji je izlazio od 1923. do prosinca 1930. Počeo je izlaziti s podnaslovom Rivista mensile di studi giuliani e dalmati, od prosinca 1931. nosio je podnaslov Rivista mensile di studi sulla guerra e di problemi giuliani e dalmati, a od siječnja 1944. Rivista giuliana di storia politica ed arte.

Zamišljen kao mjesečnik, od 1935. gubi ritam i izlazi dvomjesečno ili rjeđe. Nije izlazio 1964., a od siječnja 1965. izlazi u novoj seriji. Naziv su pokretači preuzeli od triju istarskih kalendara (Porta Orientale, 1857.-59.) Carla Francesca Giovannija Combija, misleći da i sami radi jačanja nacionalne svijesti moraju širiti poznavanje Julijske Venecije i Dalmacije.

Porta Orientale donosi povijesne, političke, vojne, toponomastičke, biografske, gospodarske i radove iz povijesti umjetnosti, prikaze novih knjiga te u početku izbor članaka iz drugih časopisa. Među više od 500 autora ističu se Bruno Coceani, Camillo De Franceschi, F. Pasini, Francesco Salata, Giuseppe Stefani i dr. Na direktorskom mjestu izmjenjivali su se B. Coceani, F. Pagnacco i G. Stefani do 1939., od 1940. i Ferdinando Pasini, a od 1965. Cesare Pagnini. Do 1965. glavni urednik bio je F. Pagnacco, potom C. Pagnini.

Kazalo je objavljeno 1971. (urednik Giusto Borri).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Cesare Pagnini, I giornali di Trieste dalle origini al 1959, Milano 1959.

Slučajna natuknica

Mandić, Oleg