Sveti Anton

Sveti Anton

Sveti Anton (1958.-92. Pridvor, tal. San Antonio), raspršeno selo na pobrđu između Rižane i Rokave, kraj ceste Kopar-Pobegi-Gračišče u općini Kopar (13°50′N; 45°32′E; 206 m nadmorske visine); 2.948 stanovnika (2020.).

Zaseoci su mu Boškarji, Bužarji, Cerej, Dolani, Dvori, Farančan, Fikoni, Gregoriči, Kavaliči, Kocjančiči, Kortina (s prapovijesnim i rimskim naseljem), Pečki, Potok, Sušteti, Škofarji, Tomažiči, Turki i Vrtine.

Župa sv. Antuna opata utemeljena je 1582. odvajanjem od kubejske. U crkvi je glagoljski natpis iz 1567. (koji svjedoči o završetku gradnje crkve, koja je u XVIII. st. proširena) i platno Marija s Isusom u naručju i svetcima (1600.) Zorzija Venture Brajkovića, a izgubljeno je djelo Carpaccia.

U XVI. st. s jugoistočnog Jadrana doselilo se više izbjeglih obitelji, od kojih neka prezimena postoje i danas. Od 1650. na tom su području posjede imale obitelji Vida, Petronio i Tacco. U austrijsko i talijansko doba selo je pripadalo općini Dekani, a nakon II. svjetskog rata Zoni B Julijske Venecije, odnosno Slobodnom Teritoriju Trsta (osim Kocjančiča).

Od 1901. ondje djeluje Godba na pihala Sv. Anton.

Nekoć poljodjelsko selo (vinogradi) već je jako urbanizirano, a stanovnici su uglavnom zaposleni u Kopru.

U središtu naselja nalazi se Spomenik Istri Jože Pohlena (1970.).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Parecag