Vrbka, Josip (Josef)

Vrbka, Josip (Josef), svećenik (Skrbeň, Moravska, 1864. - Rozstání, Moravska, 9.XII.1926.).

Studij bogoslovije završio je u Gorici 1890., kad je i zaređen. Bio je kapelan u Poreču i u Vižinadi, upravitelj župe u Šainima, kapelan u Tinjanu, te upravitelj župa u Grimaldi i Račicama. Župnikom je bio 1899-1923. u Lanišću, gdje je 1907. utemeljio seoski tamburaški zbor, 1908. čitaonicu »Gorska vila«, prvu čitaonicu na Krasu i na Buzeštini. Godine 1913. osnovao je posujilnicu, kojoj je bio predsjednikom do dolaska iz Lanišća.

Po narodnosti Čeh, no dobro je govorio hrvatski jezik, shvaćao je probleme Hrvata u Istri te se uključio u njihovu borbu za nacionalna prava i jezik. Kada je 1909. biskup Franz Xaver Nagl odredio da se misa ima služiti na latinskome, zabranivši time uporabu hrvatskog jezika u liturgiji, dogovorio se s vjernicima da prosvjeduju napuštanjem dijela bogoslužja.

Godine 1923. na tijelovskoj je procesiji organizirao demonstraciju hrvatstva Lanišća (djevojke koje su pratile Svetotajstvo odjenule su boje hrvatske trobojnice: crvene marame, bijele bluze i plave suknje). Nakon toga postao je nepoželjan fašističkim vlastima, te je 6.X.1923. dobio nalog da se iseli. Vratio se u Moravsku (tada u Čehoslovačkoj) i živio u Rozstáníma, gdje je posljednju misu održao dan prije smrti.

Pokopan je u rodnom Skrbeňu.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply