Ponzi, Tommaso Tom

Ponzi, Tommaso Tom, privatni istražitelj, kriminolog (Pula, 25.IX.1921. - Busto Arsizio kraj Varesea, 9.V.1997.). U Drugom svjetskom ratu bio je padobranac u postrojbama Mussolinijeve marionetske Talijanske Socijalne Republike (Repubblica Sociale Italiana), a desničarske i profašističke političke stavove zadržao je i u poraću podržavajući Almiranteov MSI (Movimento Sociale Italiano). U privatni istražiteljski posao krenuo je 1948. osnovavši tvrtku Mercurius Investigazioni, koju je sljedeće godine preimenovao u Tom Ponzi investigazioni, te je bio među prvima u Italiji koji se profesionalno počeo baviti tim poslom. 

Prvi značajniji poslovi bili su otkrivanje proizvodnje lažnih kocki za juhu tvrtke Star i istraživanje kreditne sposobnosti kupaca FIAT-ovih automobila. Medijski poznat postao je 1956. kada je u osnovnoj školi u mjestu Terrazzano kraj Rhoa nenaoružan, uz pomoć jednog mještanina (kojeg je potom greškom ubila policija koja je opkolila školu), sudjelovao u svladavanju dvojice naoružanih i neubrojivih zlikovaca (braća Santano) koji su se u školi zabarikadirali držeći stotinjak učenika i tri učiteljice kao taoce. U početku detektivske aktivnosti bavio se otkrivanjem bračnih nevjera, ali kasnije se okrenuo kaznenim djelima u industrijskoj i financijskoj sferi te onima oko nasljedstva. Imao je i brz međunarodni uspjeh, a među klijentima bili su mu bili mnogi bogataši: Nelson Rockefeller, obitelj Agnelli, Enzo Ferrari, Aga Khan III... Potonjem je višetjednim praćenjem otklonio sumnje da ga žena vara, a taj mu je slučaj otvorio poslove u međunarodnom visokom društvu. Početkom 1970-ih čak je glumio policijskog komesara u televizijskoj miniseriji RAI-ja Il giovedi della signora Giulia. U to vrijeme bio je i sudionikom velikog sudskog skandala te je, pod optužbom da je planirao široku mrežu neovlaštenih prisluškivanja na štetu kompanije Montedison i nekih političara, pobjegao u Francusku. Vratio se u Italiju nakon šest godina i bio oslobođen svih optužbi, ali mu nije vraćena istražiteljska dozvola. Posao je ipak nastavio prenijevši detektivsku tvrtku na djecu. Oko zaštićenog imena tvrtke Tom Ponzi nasljednici su se dugo sporili.

LIT.: A. Pannullo, Storia di Tom Ponzi, il parà della Rsi che inventò l'investigazione moderna, 9. 5. 2015., http://www.secoloditalia.it/2015/05/ricordo-tom-ponzi-para-rsi-invento-linvestigazione-moderna; Miriam Tomponzi Investigations, La storia, http://www.tomponzi.com/it/la-storia; Tom Ponzi, http://www.ponzi.it/tom-ponzi; Tom Ponzi, https://www.imdb.com/name/nm2172027.
Goran Prodan
Posljednja promjena: 16. 7. 2018.