Petrović, Boško

Petrović, Boško, vibrafonist, skladatelj, producent, aranžer, diskograf, jazz pedagog (Bjelovar, 18.II.1935. - Zagreb, 10.I.2011.). Sa šest godina počinje učiti violinu, s 15 osniva svoj prvi combo te prelazi na harmoniku i bubnjeve, a 1954. prvi put snima za Radio Zagreb. Još jednom mijenja instrument i počinje svirati vibrafon, a 1959. utemeljuje legendarni Zagreb Jazz Quartet koji je održao brojne koncerte u zemlji i inozemstvu. Krajem 1960-ih bend prerasta u Zagrebački jazz kvintet, a 1970. osniva BP Convention Big Band, čiji su članovi vodeći glazbenici ondašnje zagrebačke rock-scene. U drugoj polovici 1980-ih svira u duetu s Nevenom Frangešom, potom u Boško Petrović Triju s Primožem Grašičem (gitara) i Mariom Mavrinom (bas gitara). U Zagrebu je od 1988. bio vlasnik i voditelj čuvenog BP Cluba, u kojemu su nastupali brojni svjetski glazbenici, a utemeljio je i nakladničku kuću Jazzette. 

Autor je niza radijskih i televizijskih emisija, organizator brojnih koncerata i glazbenih festivala te svestrani glazbeni producent i pedagog. Napisao je niz jazz kompozicija i aranžmana, objavio brojne nosače zvuka. Posebnost njegova skladateljskog izričaja je u uspješnom spajanju jazza s elementima narodne glazbe. Jedan je od najznačajnijih hrvatskih jazz skladatelja, a neke njegove skladbe, poput Green Lobster Dream i With Pain I Was Born, ostaju trajnim vrijednostima hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Posljednje diskografsko izdanje bila mu je četverostruka kolekcija BP Collection, objavljena u 2010., kojom je Petrović obilježio nekoliko obljetnica - svoj 75. rođendan, 50 godina osnutka Zagreb Jazz Quarteta te 20 godina BP Cluba. Tijekom bogate karijere dobio je brojne nagrade i priznanja, višestruki je dobitnik Porina, uključujući i onog za životno djelo (2003.), odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.), a 2005. uvršten je u European Jazz Masters. Neizbrisiv trag ostavio je i u Istri, gdje je 1995. u Novigradu utemeljio blues festival Music Nights (za produkciju albuma Blues at Piazza Grande dobio je 1997. Porina). Poseban pečat ostavio je u Grožnjanu, u kojem je posljednjih desetak godina pred smrt provodio svako ljeto i gdje su ga prozvali "dobri duh grožnjanskog jazza". Godine 1999. utemeljio je u Grožnjanu festival Jazz is Back!, koji je 2008. Europska jazz federacija proglasila najboljim europskim malim (boutique) jazz festivalom. Bio je i voditelj Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu koja je iznjedrila mnoge glazbenike. Bogato znanje o jazzu, kako o sviranju, tako i o povijesti glazbe, rado je dijelio te svesrdno pomagao mladim glazbenicima organizirajući im koncertna gostovanja i snimanja.

LIT.: Boško Petrović, http://arhiva.porin.info/dobitnici-nagrada-za-zivotno-djelo/bosko-petrovic-199; T. Tidić, Zbogom, Boško!, Glas Istre, 11. 1. 2011.
Ur. (G. Prodan)
Posljednja promjena: 14. 12. 2018.