Matošović, Gino

Matošović, Gino, ekonomist, gospodarstvenik (Rovinjsko Selo, 15.X.1940. - Rovinj, 2.XI.2018.).

Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu te Rovinju, gdje je završio i gimnaziju. Diplomirao je 1967. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te se iste godine zaposlio u tadašnjoj Tvornici duhana i ambalaže Rovinj, čiji je bio stipendist. Godine 1970. prelazi u rovinjsko hotelsko-trgovačko poduzeće Jadran u kojemu je obnašao niz rukovodećih dužnosti: od direktora hotela i OOUR-a do rukovodioca sektora za organizaciju i razvoj, a 1975. postao je generalni direktor SOUR-a Jadran-turist.

Magisterij iz ekonomije obranio je 1976., postavši jedan od prvih istarskih znanstvenika iz područja marketinga te kao vanjski suradnik predaje nekoliko kolegija s područja turizma na Višoj ekonomskoj školi "Dr. Mijo Mirković" u Puli. Godine 1977. imenovan je za predsjednika uprave SOUR-a Istra-Jadran sa sjedištem u Puli, koje je imalo za cilj objedinjavanje razvoja turističkog gospodarstva Istre.

Bio je i politički aktivan. U mandatu 1974.-78. bio je zastupnik u Saboru SR Hrvatske, potom predsjednik Sekretarijata za trgovinu i turizam SRH, naposljetku i zamjenik predsjednika Komiteta za trgovinu i turizam SFR Jugoslavije. Na toj je dužnosti ostao sve do osamostaljenja Republike Hrvatske. Potom je do mirovine radio kao predsjednik uprave Istarskih autocesta, u razdoblju kada se počeo graditi Istarski ipsilon.

Za svoje je poslovne, političke i društvene zasluge dobio mnoga domaća i međunarodna priznanja, među ostalima i Nagradu za životno djelo Grada Rovinja (2016.) za osobite zasluge u razvoju gospodarstva.

Pokopan je u Rovinjskom Selu.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

"In memoriam mr. sc. Gino Matošović (1940. - 2018.)", Glas Istre, 19. 11. 2018.