Puris d. d. Pazin

Puris d. d. Pazin, najveći proizvođač i prerađivač purećega mesa u Hrvatskoj. Nastao je u sklopu nekadašnjega Prehrambeno--poljoprivrednoga kombinata (PPK) u Pazinu, osnovanoga 1961. udruživanjem tadašnjih poljop. zadruga. Proizvodnja pazinskih purana započela je 1965., kada je uvezeno 1000 jednodnevnih purića iz Kanade; u sljedećih 20-ak god. intenzivno se ulagalo u peradarstvo.

Izgrađeni su tvornica stočne hrane kapaciteta 60000t godišnje, inkubatorska stanica kapaciteta 740000 jednodnevnih purića godišnje, klaonica peradi u Sv. Petru u Šumi kapaciteta 12000t godišnje i 18 farmi za tov purana i pilića, uz stalno poticanje uzgoja peradi u kooperaciji. Osobite zasluge za razvitak PPK-a i Purisa ima Mirko Zović, ravnatelj od osnutka kombinata 1961. do 1997. Puris proizvodi oko 8000t purećega mesa i prerađevina, 4000t pilećega mesa i oko 600t junećega mesa (2004) vrhunske kakvoće, koje se i izvozi. Ima vlastitu tvornicu stočne hrane, matično jato, prihvaća nove metode za proizvodnju mesa visoke biološke vrijednosti s malo kalorija te primjenjuje suvremenu prerađivačku tehnologiju. Proizvodi su mu: pazinska purica, dimljeno pureće meso, različite vrste purećih kobasica, paštete, polugotovi proizvodi od purećega mesa i pileće meso. Dobio je zlatnu medalju za kvalitetu proizvoda na međunar. sajmu Enogastronomija i turizam u Zagrebu 2002. i zlatnu plaketu Županijske komore Pula Hrvatske gospodarske komore kao najuspješnije veliko trg. društvo Istarske županije u 2000. Tvrtka zapošljava oko 400 djelatnika.

M. Ferenčić

http://www.puris.hr/