• Langobardi

  Langobardi, germansko pleme. Prve arheol. potvrde njihove kulture datiraju iz I. st. pr. Kr. s donjega toka Labe. U V. st. sele se u Podunavlje, gdje dolaze u doticaj s rimskom kulturom i primaju kršćanstvo arijanskoga nauka, zadržavši neke mnogobožačke elemente. Istočnorimski car Justinijan I. pridobio ih... više

 • Deutsche...

  Deutsche Volkspartei (Njemačka pučka stranka), djelovala je otprilike od početka XX. st. do oko 1916. isključivo u Puli. Bila je najmanja stranka u Istri i nije imala političkog utjecaja. 

  više
 • Kašćerga

  Kašćerga, naselje 7km sjeverozapadno od općinskoga središta Pazina (45°18′N; 13°54′E; 383m nadm. vis.); 279st. (2001). Nalazi se na jezičku iznad doline Butonige, ispod brežuljka na kojemu je crkvica sv. Antuna Padovanskoga i po kojem se brdo zove Padova, pa otuda tal. naziv sela (Villa Padova).

  više
 • Gopčević,...

  Gopčević, Spiridon (pseud. Leo Brenner), publicist i astronom amater (Trst, 9.VII.1855 – Berlin, 1937). Potomak bokokotorske pom. i brodovlasničke obitelji. Klasičnu gimnaziju završio je 1873. u Melku i Donjoj Austriji, a započeti studij u Beču prekinuo je kako bi se posvetio novinarstvu. Putuje po ratom zahvaćenim područjima i objavljuje zapažena izvješća.

  više