• Brodarstvo

  Brodarstvo, organizirana gospodarska djelatnost prijevoza putnika i robe brodom, tj. morem, rijekama i kanalima. Morsko brodarstvo uz obale Istre stara je djelatnost, posebice razvijena u prosperitetnim povijesnim razdobljima Rimskoga Carstva, kasnoga srednjeg vijeka i od XIX. st. do danas. 

  više
 • Plomin

  Plomin, naselje na ist. obali Istre smješteno uz drž. cestu (D21) Rijeka–Pula, 12km sjeveroistočno od Labina (45°8′N; 14°11′E; 168m nadm. vis.); 120 st. (2001), općina Kršan. Smješten na brežuljku iznad živopisnog zaljeva i drage (Plomin Luka).

  više
 • Freske u...

  Gradišče se nalazi na staroj cesti Kopar - Črni Kal - Kozina - Divača - Gradišče. Tamo se nalazi crkva sv. Helene, najvjerojatnije iz 14. stoljeća. Ima ravan strop, dok se za prezbiterij smatra da je nastao kasnije, vjerojatno u 16. ili početkom 17. stoljeća.

   

  više
 • Wey, William

  Wey, William, svećenik u Devonu, član Exeter i stipendist Eton College-a netom nakon njegova utemeljenja (Engleska, 1407? - 1476). Kralj Henrik VI. ga je podario obilnim davanjima koje je trebao potrošiti na podužim hodočašćima. "The Itineraries of William Wey" je književno djelo s mnoštvom korisnih informacija za putnike, a nastao je nakon Weyevih putovanja u Jeruzalem (1458, 1462) i Santiago de Compostela... više