Lazarini (Lazzarini)

Lazarini (Lazzarini), mletačka plemićka obitelj, koja je od XVII. st. bila nazočna u nekoliko gradova u Istri. U Labinu je imala palaču izgrađenu u XVII. st. Rodbinskim se odnosima povezala s labinskom plemićkom obitelji Battiala, te postala njihovim zakonitim nasljednikom, što je 1925. službeno priznala i talijanska vlada. Labinski Lazarini imali su imanje u blizini crkve u Sv. Martinu.

U XVIII. st. spominju se u matičnim knjigama grada Pule: liječnik Antonio, kirurzi Andrea, Bortolo i Zuanne, gvardijan Sv. Franje Girolamo, te odvjetnik i biskupski kancelar Lazzaro, za kojega je navedeno da se rodio u mjestu Mestre kraj Venecije. Od XIX. st. poznata je labinska grana obitelji. Giacomo, filantrop, podestat, zastupnik u bečkom parlamentu, osnovao je 1871. Società operaia di mutuo soccorso.Giuseppe, stjegonoša istarske zastave na inauguraciji Danteova spomenika u Firenci. Giuseppe (Labin, 1872 - Rim, 1956), poticao je radove oko melioracije Raše i Mirne. Nicolò (Labin, 1883 - Milano 1957), organizirao je poljoprivredne radove. Tomaso (Labin, 1883 - Labin, 1955), liječnik u Motovunu i Labinu, osnivač labinske bolnice 1925. Vittorio (Venezia, 1866 - Padova, 1957), povjesničar i paleograf, sveučilišni profesor u Padovi, bavio se istarskom i dalmatinskom poviješću.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

A. Gorlato, Vittorio Lazzarini, AMSI, 1961, 9; F. Semi, Istria e Dalmazia: uomini e tempi, I, Istria e Fiume, Udine 1992; D. Alberi, Istria: Storia, arte, cultura, Trieste 1997; S. Bertoša, Život i smrt u Puli. Starosjeditelji i doseljenici od XVII. do XIX. stoljeća, Pazin 2002.

Vezani članci

Battiala

Slučajna natuknica

Gavardo