Freske u Batvačima

Na osami nedaleko od zaselka nalazi se velika trobrodna crkva sv. Foške, s upisanim četvrtastim apsidama koje trompom prelaze u polukrug kalote. Rustični i arhaični arhitektonski oblici crkve i pretpostavka o njezinu naknadnom povišenju naveli su istraživače na dataciju u ranosrednjovjekovno razdoblje (7. st.), ali je crkva vjerojatno izgrađena potkraj 11. ili početkom 12. st., neposredno prije nego što je nastala zidna slika.

Slika se nalazi na visokom zidu ponad trijumfalnoga luka, a prikazuje Uzašašće (Krist na prijestolju u mandorli, koju nose četiri anđela; u donjem dijelu šest apostola prati ulazak Krista u nebo; s gornje je strane kompozicija obrubljena širokom bordurom s pleternim motivom); najljepši je primjer romaničkoga slikarstva u Istri u prvoj polovici 12. stoljeća. Desnom rukom Krist blagoslivlja na istočnjački način, a lijevom pridržava knjigu na koljenima na kojoj skraćeno piše ego sum omnipotens deo (ja sam svemogući Bog). Ostatci fresaka nalaze se i u gornjim dijelovima apside (Bogorodica na prijestolju).

 

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Istarska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslava Krleže, Zagreb 2005.; Željko Bistrović, Šareni trag istarskih fresaka, Istarska županija, 2011.

Slučajna natuknica

Kloštar