Žbevnica, (fotoarhiva Glasa Istre, snimio Enes Seferagić - Enki), 2020.

Žbevnica

Žbevnica, vrh na Ćićariji, 1014 metara nadmorske visine, smješten u sjeveroistočnom dijelu Istre iznad naselja Bresta i županijske ceste Buzet-Brest-Vodice, u blizini državne granice Hrvatske i Slovenije.

Južna padina okrenuta prema Brestu je strma, a sjeverna blaže položena. Vrh je zaobljen i izdužena oblika u smjeru sjeverozapad-jugoistok i slijedi pravac grebena Ćićarije.

Široko područje vrha i prilaza pokriveno je pitomim bujnim livadama, čija se trava nekada kosila za stoku, a na nižim je kotama borova šuma, mjestimično i gusta. Na južnoj padini kraj izdašnog izvora nalazi se planinarska kuća (808 m nadmorske visine, prema geodetskom snimku iz 2017.) Planinarskoga društva Planik iz Umaga. Planinarski prilaz vrhu je iz Bresta pokraj planinarske kuće, ili s ceste Brest-Vodice. S vrha se pruža pogled na široko okolno područje, od Slavnika i drugih vrhova u Sloveniji do Planika i Učke na istoku, te na veći dio središnje Istre do mora.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Josip Žmak, "Ćićarija i njeni tisućnjaci", Buzetski zbornik, 2002., 1998.; podaci iz Istarskog planinarskog saveza, 2022.

Slučajna natuknica

Sveti Anton