Čepić, crkva sv. Marije od Sniga, (preuzeto s https://zupa-sv-servula.hr/zupa-sterna/crkva-blazene-djevice-marije-od-snijega/)

Čepić

Čepić (tal. Ceppich), naselje kraj Oprtlja, u općini Oprtalj (45°25′N; 13°49′E; 380 m nadmorske visine); 52 stanovnika (2021.).

Nalazi se ponad slikovite krške doline, tipične za krajolik Gornje Bujštine.

Stanovništvo se bavi poljodjelstvom i stočarstvom. Dosta dobro očuvano naselje tipičan je primjer ruralnoga graditeljstva u kamenu.

Izvan naselja nalazi se trobrodna crkva sv. Marije od Sniga (sv. Marije Snježne), s poligonalnom apsidom i kasnogotičkim mrežastim svodom. Konzole i zaglavni kameni figuralno su ukrašeni. Prema latinskom natpisu, crkvu su 1492. izgradili majstori Matej iz Pule i Petar iz Ljubljane. Na pročelju je zvonik visok 15 metara. U crkvi je glagoljski monogram i natpis iz 1588., uklesan iznad kapitela prvoga luka južnog niza stupova. U crkvici je bio i drveni obojani reljef s prikazom Bogorodice s Djetetom i sv. Veronike iz prve trećine XVI. st. koji vjerojatno potječe iz neke od onodobnih venecijanskih drvorezbarskih radionica (možda i one Paola Campse). Reljef je danas u spremištu župnog ureda u Šterni.

Na groblju je crkva Presvetoga Trojstva, izgrađena u XVII. st. na mjestu ranije.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Radovan Ivančević, „Crkva sv. Marije Sniježne kod Čepića“, Radovi Odsjeka za povijest umjetnosti, 2, 1960., 16-30;; Predrag Marković, Ivan Matejčić, Damir Tulić, Kiparstvo od 14. do 18. stoljeća (2. knjiga iz serije Umjetnička baština istarske crkve), Pula 2017., 195-199.

Slučajna natuknica

Slavnik