Komorač

Komorač (Foeniculum vulgare), dvogodišnja aromatična začinska biljka sa stabljikom visine do jednog i pol metra. Na njoj se nalaze duguljasti igličasti razdjeljeni listovi, a u Istri raste u pojasu masline i vinove loze.

Plod je sitna sjemenka puna eteričnih ulja i anetola - nadražne tvari koja potiče rad probavnog sustava, zbog čega ova vrsta spada pod ljekovito bilje. Također poboljšava izlučivanje svih tjelesnih tekućina, služi kao sredstvo protiv nadimanja i protiv kašlja kod djece, dok kod dojilja poboljšava mlječnost. Pučka medicina ga koristi za liječenje upalnih procesa kod očiju.

Kao začin se koristi dobro osušeno lišće, a dodaje se octu, maslinama, raznim salatama, juhama od mesa, a u Istri i kao dodatak maneštri. Služi i kao ispaša za pčele.  

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Claudio Pericin, Bakino smilje, Jurina i Franina, sv. 56., proljeće 1994., 59. 

Slučajna natuknica

Kim, kumin