Labinske konti i tonci, (fotoarhiva Glasa Istre, snimio Adriano Šćulac), 2016.

Labinske konti i tonci

Labinske konti i tonci (mn. konti, prema tal. canto: pjesma i mn. tonci, prema njem. Tanz: ples), smotre narodne glazbe i plesa Labinštine.

Smotre se organiziraju prvo u većim mjestima Labinštine, a na njima se natječu pjevači, svirači i plesači. Uz odrasle natjecatelje na smotrama sudjeluju i učenici osnovnih škola. Najbolji predstavnici pojedinih smotri potom sudjeluju na završnoj smotri u Dubrovi.

Zahvaljujući toj manifestaciji u Labinštini se organizirano njeguje izvorno narodno glazbovanje – instrumentalno izvođenje, vokalno dvoglasje, tipično istarsko dvoglasje napjeva na tanko i na debelo, te mješoviti, vokalno-instrumentalni sastavi. Osobito su zaslužne za njegovanje i promicanje narodnog naslijeđa različite folklorne skupine, poglavito Radničko kulturno-umjetničko društvo Rudar iz Raše, u kojem djeluju svirači npr. Martin Kutić, Dinko i Josip Miletić (mala i velika sopela), pjevači Mirko Miletić (koji je s raškom skupinom pjevača nastupao na mnogobrojnim smotrama u Labinu) te Veronika Cvitić, pjevačica posebno duboka glasa koja uz pratnju male sopele M. Kutića izvodi stare istarske pjesme što ih u pravilu (uz sopelu) pjevaju muškarci.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Štokovac, Otavio