Režanci, zgrada nekadašnje osnovne škole, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Eduard Strenja)

Režanci

Rȅžanci, naselje jugoistočno od Savičente (Svetvinčenat) (45°3′N; 13°55′E; 250 m nadmorske visine); 218 stanovnika (2011.), općina Svetvinčenat.

Smješteni su na lokalnoj cesti Bokordići–Juršići. Jezgra naselja sastoji se od nekoliko stambeno-gospodarskih sklopova sa zidanim cisternama.

Stanovnici su Rȅžanac i Rȅžanka, a uglavnom bave poljodjelstvom i stočarstvom (ovčarstvo).

Zapadno od naselja nalazi se crkva sv. Germana iz XII. st., kapelanska crkva za naselja Režance i Štokovce; pravokutna je tlocrta s upisanom četverokutnom apsidom, koja s pomoću trompe prelazi u polukalotu. Crkva je barokizirana; tragovi izvornih prozorskih otvora sakriveni su pod recentnom žbukom.

Oko 2 km južno od sela, na lokalitetu Markovica, nalazi se gromača s ostatcima zidova sa žbukom, nalazi tegula i imbreksa. Spominju se i nalazi grobova u bližoj okolici, no bez preciznijih podataka.

U šumi Ograda kraj Režanci formiran je 8.II.1944. Prvi udarni bataljon Operativnog štaba za Istru.

Iz Režanci je rodom porečki i pulski biskup Ivan Milovan (1997.-2012.), danas u miru.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ivan Milovan, Savičenta, jučer, danas, Umag 1975.; Ante Šonje, Crkvena arhitektura zapadne Istre, Zagreb 1982.; Robert Matijašić, Ageri antičkih kolonija Pola i Parentium, Zagreb 1988.; Boris Vučić-Šneperger, Svetvinčenat – renesansna transformacija mjesta, Zagreb 1994.; Vjesnik istarskog arhiva, 1996–1997, 6–7 (posebni otisak 2001.).