Šumber, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Saša Miljević), 2012.

Šumber

Šȕmber, naselje kraj Labina, na istočnim obroncima Raške drage (45°10′N; 14°5′E; 177 m nadmorske visine); 358 stanovnika (2021.), općina Sveta Nedelja.

Stanovnik je Šȕmberac, stanovnica Šȕmberka, a pridjev šȕmberski.

Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom (uzgoj vinove loze) i sitnim stočarstvom; 1920-ih u okolici Šumbera počeo se eksploatirati boksit.

Na mjestu nekadašnje prapovijesne gradine u srednjem vijeku izgrađen je kaštel. Godine 1260. dolazi u posjed austrijske obitelji Schönberg. Od 1367. u sastavu je Istarske knežije te postaje graničnom utvrdom između austrijskog i mletačkog dijela Istre. Današnji je izgled poprimio u XVI. i XVII. st.

Nedaleko od kaštela nalazi se župna crkva sv. Ivana i Pavla iz XVI. st., s nadogradnjama iz XVII. i XVIII. st. Na groblju se nalazi crkva sv. Kvirina iz XVI. st. Za Šumberšćinu je najvažnija crkva Majke Božje od Drena, uz koju je vezan najveći lokalni blagdan, Petangošt (slavi se 5. kolovoza, kada je blagdan Majke Božje od Snijega). U crkvi je očuvana jedna od najstarijih i najvrjednijih knjiga Labinšćine, lekcionar crkvenih pjesama s početka XVIII. st., u narodu poznatiji kao šćavet; u njemu se nalazi zapis pjesme V see vrime godisccha.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Camilo De Franceschi, "I castelli della Val d’Arsa", AMSI, 1898., 14; 1899,, 15; Branko Fučić, "Izvještaj o putu po Istri 1949. godine", Ljetopis JAZU, 1953., 57.

Slučajna natuknica

Stari Pazin