Toklarija

Toklarija (prema srednjovj. lat. torcularia, od torcular: tijesak), starinska uljarnica i tijesak za proizvodnju maslinova ulja.

Gl. su joj dijelovi mažina, škrogola i argan. Mažina (žrvanj, žrn), uspravljeno kameno kolo visoko do 1,5m, ima u sredini timon, jaku prečku s klinovima o koje se toklari (obično dvije osobe) upiru te hodajući u krug vrte kolo i tako melju masline pod njim. Potom se pašta (zgnječena masa) stavlja u športe (vreće od konopa) i polijeva vrelom vodom da se ulje ocijedi. Športe se slažu jedna povrh druge u škrogolu (tijesak ili pešta), koja se sastoji od dvaju jakih stupova pri vrhu spojenih pragom (gredom), od široka i plitka korita (pri dnu stupova) s okruglom izbočinom gnjatom na sredini i drvenoga kola za tiještenje postavljenoga iznad korita, s jakim zavrtnjem pričvršćenim o gornji prag kojim se kolo diže i spušta. Argan, kolo na vretenu, čvrstim je konopom povezan sa zavrtnjem kola škrogole. Njime zatezani konop pomiče kolo koje tiješti športe dok se masa u njima ne ocijedi. Ulje s vodom otječe u ornač (vrsta badnja) iz kojega se posebnim tanjurom skuplja povrh vode.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

J. Mikac, Istarska škrinjica. Iz kulturne baštine naroda Istre, Zagreb 1977.

Slučajna natuknica

Ptašinski, Josip