Zvonik crkve sv. Marije Svetomore, kod Modrušani, na cesti, Žminj - Savičenta, (snimio Goran Prodan), 2016.

zvonici

Zvonici, sastavni dijelovi kršćanskih graditeljskih cjelina (crkvi i samostana).

U istarskoj tradiciji nisu vezani samo za sakralnu, nego i za obrambeno-zaštitnu funkciju, a katkad se na njih ugrađuju i gradske ure. Smještaj zvona u samostalnu građevinu nije povezan s najranijim primjerima kršćanskih crkava na istarskom tlu. Najranije crkve vjerojatno su, pod utjecajem istočnjačke tradicije VII.-IX. st., imale zvona ugrađena u portalno pročelje (Sv. Mauro kraj Bala, Sv. Benedikt kraj Svetog Lovreča, Sv. Martin kraj Midnjana i dr.), iz čega se razvila preslica, jedan od najkarakterističnijih elemenata sakralne arhitekture na istočnoj obali Jadrana, u Istri posebno korištena u nizu crkava XI.-XVII. st.

Zvonici pripadaju tradiciji benediktinskih samostana, s kojima su se u IX. i X. st. proširili po cijeloj Europi.

Najstariji su zvonici u Istri uz crkve sv. Jurja Starog u Plominu, sv. Ilije u Balama i sv. Ivana Evanđelista u Gajani (XI. st.). Njima treba pridodati zvonike s jasno naglašenom romaničkom fazom (XII.-XIII. st.), kao kod Sv. Felicijana i Fortunata u Šišanu, zvonik kule Sv. Martina u Svetom Lovreču, Sv. Siksta u Ladićima kraj Barata, Blažene Djevice Marije u Balama, Sv. Jurja u Boljunu, zvonik kule Blažene Djevice Marije Sv. krunice u Završju, Svete Marije Svetomore kraj Žminja i Sv. Jurja u Svetom Juri kraj Završja. Kuriozitet svakako predstavlja zvonik na preslicu Sv. Roka u Roču, zvonik uz samostansku crkvu sv. Franje u Puli i zvonik kula uz crkvu sv. Stjepana u Motovunu.

Nakon podjele Istre između Mlečana i Habsburgovaca, u gradnji zvonika počinju se očitovati utjecaji različitog porijekla, kao kod renesansnih zvonika Eufrazijane u Poreču, Sv. Luke kraj Brgudca, Sv. Nikole u Barbanu, Sv. Jeronima u Humu, Sv. Katarine u Klenovšćaku, Blažene Djevice Marije u Plominu i Sv. Kancija u Lanišću (XVI. st.).

Tijekom XVII., XVIII. i XIX. st. nastali su ili dograđeni brojni zvonici koje tipološki možemo podijeliti na one s četverokutnom osnovom i oktogonalnom krunom, karakteristične za područje Pazinske knežije (Sv. Vid u Gračišću, Imena Marijina u Grdoselu, Sv. Nikola u Pazinu, Sv. Šimun i Juda Apostol u Tinjanu i dr.), ali prisutne i u mletačkoj Istri (Sv. Bernard u Funtani, Sv. Vid i Modest u Grožnjanu, Blažena Djevica Marija u Labinu, Sv. Kvirik i Julita u Višnjanu i dr.), na one s četverokutnom osnovom i četverovodnim krovištem (Blažena Djevica Marija u Puli, Sv. Franjo Asiški u Juršićima, Sv. Stjepan u Petroviji, Majka Božja od Milosti u Puli, Blažena Djevica Marija od Snijega u Šterni i dr.), te na one koji odgovaraju tipologiji zvonika Sv. Marka u Veneciji (Blažena Djevica Marija u Bujama, Sv. Ivan Krstitelj u Labincima, Sv. Pelagij u Novigradu, Blažena Djevica Marija u Pićnu, Sv. Juraj i Sv. Eufemija u Rovinju, Sv. Blaž u Vodnjanu, Sv. Juraj u Zrenju i dr.).

Vrlo karakteristični zvonici eklektičnog oblikovanja izgrađeni su u Puli (Sv. Marija od Mora, Sv. Antun Padovanski), Valturi (Blažena Djevica Marija i Sv. Ivan Apostol), Brtonigli (Sv. Zenon), Medulinu (udvojeni zvonici crkve sv. Agneze) i Vrsaru (Sv. Martin). Niz eklektičnih zvonika kula izgrađen je na Bujštini (Brdo, Krasica, Karšete, Nova Vas Brtoniška), a suvremenog izričaja u Podlabinu (Majka Božja Fatimska), Raši (Sv. Barbara), Puli (Sv. Pavao) i Murinama kraj Umaga (Majka Božja Žalosna).

Na području Porečko-pulske biskupije uzdižu su 143 zvonika. Najviši zvonik je u Vodnjanu, uz župnu crkvu sv. Blaža, visok je 60 m, a najniži je, sa svega 6 m, onaj kod crkvice sv. Rite u selu Oslići kraj Draguća. Najmlađi zvonik je u Pješčanoj Uvali kraj Pule na kojem se prvo zvono oglasilo 30.V.2001. Premda je teško ustvrditi koji je zvonik najstariji, među najstarije spadaju zvonik kod grobljanske crkvice sv. Siksta u selu Ladići na sjevernoj strani Drage i romanički zvonik nedaleko od Gajane. Dvojni zvonici ili tzv. blizanci nalaze se u Medulinu i Rovinju, dok se istarski kosi toranj nalazi u Završju, zvonik crkve je nagnut 40 cm prema sjeveru.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Just Ivetac, Istarski uskličnici, Pula 1996.; Ante Šonje, Crkvena arhitektura zapadne Istre, Zagreb - Pazin 1982.; Antonio Rubbi, Moderna arhitektura u Istri, Pula 1995.; Vladimir Pernić, Istarski zvonici i zvonari, Franina i Jurina, 2002., 7.