Citta' di Jesi (Iesi)

Città di Jesi (Iesi) - V1, zračni brod (dirižabl, cepelin) talijanskoga mornaričkog zrakoplovstva oboren iznad Porera 1915. godine. Bio je dugačak 90 m a širok 19 m. Ukupna nosivost bombi iznosila je oko 600 kg, a mogao je ostvariti maksimalnu brzinu od 50 čvorova.

U sklopu neprijateljstava između Austro-Ugarske i Italije za vrijeme , u 21 sat dana 5. kolovoza 1915. godine, zračni brod je sa šestoricom članova posade napustio svoju bazu u Ferrari s ciljem bombardiranja u svome prvom borbenom letu. Bio je opskrbljen gorivom dovoljnim za osam sati leta te naoružan s 20 bombi od 25 kg i 10 zapaljivih bombi od 5 kg. Nešto prije ponoći, približio se Puli te je spažen austrougarskim reflektorima dok je letio na visini od oko 2 700 m, a djelovanju reflektora se uskoro pridružila gusta paljba obalnih protuavionskih topova. S obzirom na to, zapovjednik zračnog broda Bruno Brivonesi odlučio je ispustiti cjelokupni eksplozivni teret čim je posada bila sigurna da je brod prešao crtu obale kopna, te odmah nakon toga započeti manevar okretanja u smjeru Italije. Upravo tijekom njegova izvođenja zračni je brod bio pogođen, da bi uskoro nakon toga pao u more u blizini svjetionika na Poreru. Cjelokupna je posada preživjela pad i uhićena od strane austrougarske pomorske ophodnje. Zračni su brod tegljači dovukli u pulsku uvalu Saccorgiana - današnje kupalište, nakon čega su njegovi ostaci bili ispitani i demontirani.

Bijaše to motiv nekolicine razglednica i fotografija, kao što je bilo i u slučaju zračnoga broda Città di Ferrara, srušenoga dva mjeseca ranije kraj Lošinja. Posada je nakon određenoga vremena bila razmjenjena, a dva su člana posade kasnije dosegla visoke činove u Talijanskoj kraljevskoj mornarici, Bruno Brivonesi - admiral te Raffaele de Courten - admiral, ministar i načelnik glavnoga stožera mornarice pod vladom Pietra Badoglia nakon srpnja 1943. godine.

 

 

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

D. Mandić, Austrougarski mornarički zrakoplovni arsenal i mornaričke zrakoplovne postaje u pulskom akvatoriju, u: Iz povijesti pulske luke. Zbornik radova, ur. Mladen Černi, Pula 2006., 209-210., bilj. 36.

Slučajna natuknica

Pola