August von Ramberg, Ratni brodovi u noći

slikari austrougarske Pule

Među časnicima austrougarske Ratne mornarice koji su službovali u Puli bilo je i onih koji su svoj trag ostavili i u slikarstvu.

Njemački slikar Alexander Kircher (Trst, 26.II.1867. - Berlin, 16.IX.1939.) poznat kao marinist i ilustrator, 1908. po narudžbi cara Franje Josipa I. izradio je 24 velike slike austrougarskih ratnih brodova za Pomorski muzej u Puli.

August Freiher von Ramberg (Veseli, Moravska, 19.XII.1866. - Gmunden, 1.IV.1947.) je nakon školovanja na Pomorskoj akademiji u Rijeci 1885. stupio u Ratnu mornaricu kao kadet, te je iste godine isplovio na korveti. U Puli je završio tečaj za torpeda i pomorske mine. Zbog bolesti napušta mornaricu i posvećuje se slikarstvu. Godine 1915. je proglašen "mornaričkim slikarom".

Za Pulu je najviše bio vezan vitez Georg Hermann von Wolff (Trst, 1876. - Pula, 1931.). Slikao je brojne vedute i pejzaže, posebno Pule, Brijuna i okolice. Njegove vedute su reproducirane na razglednicama za vrijeme talijanske vladavine. Pokopan je na groblju u Premanturi.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Dario Petković, Ratna mornarica Austro-Ugarske Monarhije, C.A.S.H., Pula, 2004., 55.

Slučajna natuknica

Jones, Inigo