Piri-Re'is

Piri-Re'is (nazvan Muhiddin Piri), turski admiral i kartograf (Gelibolu/Galipolje, između 1465. i 1470 - ?, 1554). Od svoje je 12. godine sudjelovao u vojno-pomorskim krstarenjima strica Kemala-Re'isa (admirala sultana Bajazida II) punih 14 godina i upoznao mjesta duž cijelog Sredozemlja koja je poslije ucrtavao u svoje zemljovide. 

U izradi zemljovida, koristio se grčkim i mletačkim predlošcima, ali i iskazima mornara, putnika i zarobljenika. U zbirci zemljovida Sredozemnoga mora Kitab-i bahriye (pomorske karte - portulani, remek-djelo turske kartografije) ucrtao je Medulin, no nije pouzdano je li osobno bio u Istri i plovio duž njezinih obala. U dvama je navratima (1521. i 1526), kao admiral-kartograf Sulejmana Veličanstvenoga sastavljao i dorađivao svoj portulan. Prva je verzija bila namijenjena pomorcima kao praktični priručnik za plovidbu najprikladnijim rutama, s jednostavnim crtežima. U prerađenom rukopisu, namijenjenom sultanovoj knjižnici uspio je estetski dotjerati djelo do visoke razine, te je svaki zemljovid, čak i crtež pojedinih mjesta, uobličen kao minijaturno umjetničko djelo. Ideografski crtež Medulina preuzeo je s karata talijanskih pomoraca (XIII-XV. st.), i na njemu se vidi da ima krivu orijentaciju o južnom dijelu Istre. Medulinski zaljev prikazan je znatno manjim, a Medulin je označen kao važna prolazna točka (utočište brodova za nevremena) pri preplovljavanju Kvarnerskog zaljeva.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

M. Bertoša, Pabirci o povijesti Medulina (Od srednjega vijeka do polovice XIX. stoljeća), Problemi sjevernog Jadrana, 2000, 7.