Nostra Lotta, La

Nostra Lotta, La, tjedno glasilo na tal. jeziku Hrvatsko-talijanske antifašističke unije Istarskog okruga STT-a; od br. 6 glasilo Socijalističkoga saveza radnika. Izlazila je u Kopru. Prvi broj nosi nadnevak 4.IX.1948., a posljednji (454) 25.VI.1956. 

Nastavlja izlaziti kao poseban prilog lista La Voce del Popolo. Prvi urednik bio je Clemente Sabatti, posljednji Leo Fusili, a odgovorni urednik Mario Barak. Tiskana je u tiskari Jadran u Kopru, zamišljena osmerostupčano, a dimenzije su joj 42cm×58cm. Pokrenuta je nakon ratifikacije Pariškoga mirovnog ugovora i osnivanja STT-a, a zajedno s Hrvatskim glasom bila je snažno promidžbeno sredstvo, koje je obavještavalo o političkim, gospodarskim, prosvjetnim, kulturnim i dr. zbivanjima na području Okruga. Posebno je obrađivala pitanja odnosa velikih sila i Italije u kontekstu nastojanja oko pronalaska rješenja za određivanje zap. granice FNRJ te ostvarivanja prava naroda Istre i Slovenskoga primorja na ujedinjenje s Hrvatskom, odn. Slovenijom. Zagovarajući suživot Hrvata i Talijana, bilježila je sva događanja te polit. i gosp. inicijative u Jugoslaviji, posebice na područjima koja su mirovnim ugovorom postala dijelom nove države.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

S. Cella, Giornalismo e stampa periodica in Istria, AMSI, 1956, 8; L. Giuricin, La stampa italiana in Istria (dalle origini ai giorni nostri), Pazinski memorijal, 1970, 2.

Slučajna natuknica

Baljanski statut