Nazarij iz Kopra

Nazarij iz Kopra (tal. Nazario da Capodistria), minijaturist (XV. st.). Jedino je svjedočanstvo o njemu pergamenski kodeks ukrašen minijaturama iz riznice koparske katedrale, pisan gotičkom minuskulom, u kojem je na listu 109r tekst OPUS NAÇARII DE IUSTINOPOLI. Ne postoje dokazi za tvrdnju da je potpis na antifonaru minijaturistov, a ne samo kaligrafov.

Rukopis sadržava ukupno šest inicijala: početno E (list 2r) jako je oštećeno, a prikazuje Krista Spasitelja koji drži otvorenu knjigu i blagoslivlje; početno A (26v) prikazuje starca u molitvi, vjerojatno sv. Jeronima; početno E (42r) prikazuje mladoga biskupa, vjerojatno sv. Nazarija, koji u ruci drži pastoral i maketu grada; početno V (60r) prikazuje sv. Katarinu s kotačem i mučeničkom palmom; početno B (76r) prikazuje sv. Jurja sa zmajem; početno I (88v) prikazuje starca, vjerojatno ponovno sv. Nazarija, koji blagoslivlje stojeći na jednoj crkvi. Minijature su nastale u međunarodnom gotičkom stilu i pokazuju veze s Pisanellom, Jacobellom del Fiore, ali i utjecaje lombardskih majstora poput Michelina da Besozza te Pietra i Bonifacija Bemba. Na temelju formalne analize datiraju se oko sredine XV. st.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

T. Franco, Attorno a un corale di Capodistria e al Maestro di San Michele di Murano, Hortus Artium Mediaevalium, 1998, 4; I. Marković, Nazario da Capodistria e le miniature di un antifonario nel Tesoro del Duomo di Capodistria, Annales, 1994, 5.

Slučajna natuknica

Pavao Đakon