Božje polje, grobljanska crkva sv. Marije, (preizeto s https://www.ppmi.hr/hr/patrimonio/katalog-predmeta/item/1352/, snimio Renco Kosinožić), 2007.

Božje polje

Božje polje (tal. Madonna del Campo), mjesno groblje kraj Vižinade, udaljeno 3 km od naselja u pravcu Kaštelira.

Grobljanska crkva sv. Marije spominje se u XII. st. Današnja je crkva kasnogotička jednobrodna građevina iz XV. st.

Višekutno svetište poduprto je kontraforima i presvođeno zvjezdastim rebrastim svodom oslonjenim na figuralne konzole. Visoki gotički prozori zazidani su, a u osovini svetišta prigrađena je sakristija (XVIII. st.). Na pročelju su uzidani rustični reljefi. U poljima svoda apside nalaze se kasnogotičke freske s kraja XV. st., temeljito restaurirane u XVIII. st. Živim bojama prikazana su četiri evanđelista, likovi apostola i anđeli. Zidne slike otkrivene su djelomice ispod slojeva bjelila na zidovima svetišta (radionica Ivana iz Kastva?) i crkvene lađe.

Iz crkve potječe slika Bogorodica sa svetcima slikara Zorzija Venture; čuva se u župnoj crkvi u Vižinadi. Uz crkvu je postojao samostan, od 1536. do 1805. u posjedu franjevaca glagoljaša; ostatak samostana vjerojatno je građevina ispred groblja (voznica), prenamijenjena u mrtvačnicu.

Više ilustracija s podacima na stranicama Istarska kulturna baština - Patrimonio culturale istriano: https://www.ppmi.hr/hr/patrimonio/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Fučić, Istarske freske, Zagreb 1963.; isti, "Božje Polje", Bulletin JAZU, 1–3, 1974.; Ante Šonje, Crkvena arhitektura zapadne Istre, Zagreb i Pazin 1982.

Vezani članci

Vižinada