Brdo, župna crkva sv. Jurja, (preuzeto s https://www.zupelabinskogdekanata.com/zupa-svetog-jurja-mucenika-brdo/)

Brdo ili Brda

Brdo ili Brda (tal. Berdo i Briani), zaselak između Šušnjevice i Zankovci; dio naselja Kostrčani, u općini Kršan (45°14′N; 14°08′E).

Do 1931. naziv za skupinu naselja (Kostrčani i Zankovci) i zaselaka (Brig, Dolišćina, Draga, Dražine, Miheli, Perasi, Škabići i Trkovci); u razdoblju 1921.–48. iskazano kao samostalno naselje. Kao župa uz spomenute obuhvaća i zaseoke Baketi, Črči, Frlići, Krnelići, Latkovići i Škrnjatići.

Nalazi se na brdovitom području zapadno od ceste Kršan – Vranja.

Stanovnici se bave tradicionalnim poljodjelstvom i sitnim stočarstvom.

Brdo ima gradinsko obilježje, a područje je bilo naseljeno i u rimsko doba. U srednjem vijeku pripadalo je Akvilejskom patrijarhatu, a potom Pićanskoj biskupiji. U XV.st. pripadalo je kožljačkoj gospoštiji, tj. svim njezinim gospodarima: Wachsenstein, Barbo, Bagni. Od XV. do XVII. st. na područje je doseljavalo vlaško stanovništvo koje je bježalo pred Osmanlijama; do danas su zadržali specifični govor (istrorumunjski).

Župna crkva sv. Jurja izgrađena je 1622. na mjestu starije, a obnovljena je više puta (1718., 1895., 1998.). U njoj je nadgrobna ploča obitelji Bagni iz XVII. st. Do crkve je 35-metarski zvonik. Na ulazu u Brdo nalazi se kapelica sv. Jelene Križarice iz XVII.–XVIII. st., obnovljena 1895.

Naselje su u Drugom svjetskom ratu spalile njemačke snage.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Župa svetog Jurja, mučenika, Brdo, na https://www.zupelabinskogdekanata.com/zupa-svetog-jurja-mucenika-brdo/, prsitupljeno 28. 10. 2022.

Slučajna natuknica

Dolenja Vas