Bršica, luka, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Goran Prodan), 2011.

Bršica

Bršȉca, uvala i luka na istočnoj obali Raškoga zaljeva (45°2′N; 14°3′E; 0 m nadmorske visine), općina Raša.

Zajedno s lukom u obližnjim Štalȉjama, dio je lučkog bazena Raša (i dio naselja Raša), odnosno pod upravom Lučke uprave Rijeka od njezina osnutka 1996.

Slobodna zona Bazen Raša sastavni je dio slobodne zone Luka Rijeka. Dva dijela luke, Štalije i Bršica, zajedno se protežu u dužini 2,8 km, na približno 15 ha ograđenog i uređenog prostora, od ušća rijeke Raše do rta Trget.

Zbog razvoja teretnog prometa lučko je područje 1951. dobilo spojnicu željezničke pruge (Raška pruga) izgradnjom dionice od Lupoglava, a 1979. produžena je oko 3 km do Bršice. Luka i pruga koristile su se za izvoz raškog ugljena 1950-ih i 1960-ih (vezovi za ukrcaj ugljena). Potom su Štalije specijalizirane za generalni teret, osobito za prekrcaj i skladištenje drva, a Bršica za prihvat i otpremu žive stoke (privezište za dva broda i štale za 1.000 grla krupne stoke) i opasnog tereta.

Danas se terminal u Bršici koristi i za druge vrste tereta, pa je od 2003. počelo prekrcavanje rasutog tucanika za izvoz u Italiju, a od sredine lipnja 2004. uvoze se cijevi za modernizaciju plinskog sustava u Hrvatskoj.

Na pad prometa utjecalo je i zatvaranje Raške pruge zbog klizišta (2009.).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Autotrans Rijeka