Ponzone (Pončun), Matteo

Ponzone (Ponzoni, Pončun), Matteo, slikar (Venecija, 1583 – Venecija, poslije 1663). Do pronalaska dokumenta koji potvrđuje da je rođen u Veneciji i kršten 3.XI. u crkvi S. Moisè, u stručnoj se javnosti smatralo da je podrijetlom s Raba. Učitelj mu je bio Sante Peranda te je na poč. karijere, osim pod njegovim, bio i pod snažnim utjecajem J. Palme ml. U venecijanskoj se udruzi Arte dei dipintori javlja 1613–33.

Istaknuta su djela iz toga razdoblja Sv. Juraj ubija zmaja (Madonna dell’Orto, 1615), dvije pale za stolnicu u Cividaleu, Sv. Bartolomej (Trst) te slike Poklonstvo kraljeva i Navještenje iz crkve S. Teonisto, danas u muzeju u Trevisu (1629). Tom se razdoblju pripisuje i pala Pohođenje iz svetišta župne crkve u Balama, dok pale Prikazanje u hramu i Bogorodica od sv. Ružarija, iz župne crkve u Vižinadi, iskazuju tek analogije sa slikarstvom Sante Perande (oko 1600) i najranijim Ponzoneovim djelima. Na poziv brata, splitskoga nadbiskupa, oko 1633. otišao je u Dalmaciju, gdje je boravio desetak godina i ostavio znatan opus: prizore sa simbolima euharistije, četiri prikaza svetaca i dvaju papa u katedrali, Sv. Franjo i sv. Jeronim te Sv. Ante, Klara, Augustin i Stjepan (Šibenik), nekoliko pala s prikazom Čuda u Surianu (Split, Korčula, Čiovo). Po povratku u Veneciju otvorio je radionicu, a učenici su mu bili Antonio Zanchi, Pietro Negri, Andrea Celesti i Giovanni Carboncino.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

K. Prijatelj, Matej Ponzoni-Pončun, Split 1970; R. Tomić, Značajno djelo Mateja Ponzoni-Pončuna u Istri, Radovi Instituta za povijest umjetnosti, 1990, 14; isti, Splitska slikarska baština, Zagreb 2002.