Anson

Anson, prvi opat samostana sv. Mihovila Arkanđela nad Limom, kraj današnjeg Kloštra (?, druga polovica X. st. - ?, prva pololovica XI. st.).

Benediktinac, svećenik iz kruga sv. Romualda, koji ga je postavio opatom početkom XI. st. i po čijim je pravilima stroge šutnje i kontemplacije zasigurno živio (kamaldolci). Romuald je po dolasku nad Limski zaljev prikupio monahe i kandidate iz Kranjske i Istre, te bi Anson mogao biti rodom iz tih krajeva. Ime mu se još spominje u Životopisu sv. Romualda, u njegovoj pratnji na odlasku iz Istre 1004. ili 1005. brodom u Italiju. Može se tek nagađati je li se prije odlaska odrekao opatske dužnosti i je li se poslije vratio u Istru, jer se u izvorima više ne spominje. Možda se među opatima kamaldolcima prikazanim na zidnim slikama samostanske crkve sv. Marije (iz 1041.) nalazi i njegov lik.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Monasticon Illyricanum, rukopis (dio kodeksa Anecdota Illyrica), Muzej grada Šibenika; Alberico Pagnani, Vita di S. Romualdo, Sassoferrato 1927.; Ivan Ostojić, Benediktinci u Hrvatskoj i ostalim našim krajevima, III, Split 1963.; Marino Baldini, O svetom Romualdu, Istarska Danica, 2002.

Slučajna natuknica

Ptašinski, Josip