Crkva sv. Roka u Ročkom Polju, (snimio Valdi Glavić)

Ročko Polje

Rȍčko Pȍlje (lok. Rȍčku Pȍji, tal. Polie di Rozzo), naselje kraj Roča (45°22′N; 14°05′E; 400 m nadmorske visine); 166 stanovnika (2021.); grad Buzet.

Naselje je nastalo okupljanjem zaselaka Bortulasi, Glavići, Grabri, Pavletići, Premci, Žulići i dr. Nalazi se kraj ceste Buzet – Lupoglav i željezničke pruge Divača – Pula (ima željezničku postaju). Uz rub je plodna polja pod Ćićarijskim grebenom, gdje se s Ćićarije spušta cesta između srednjovjekovnih naselja Črnigrad i Beligrad.

Stanovnik je Pujuȃk i Pujuȍk, stanovnica Pušćȉca i Pujšćȉca, a pridjev pȍjski.

Stanovnici se bave tradicijskim poljodjelstvom i stočarstvom, u novije vrijeme i iznajmljivanjem kuća i apartmana za odmor.

Područje je u prapovijesti i antici bilo naseljeno, a Ročko Polje je u povijesti pripadalo Roču. Kraj ceste je jednobrodna crkva sv. Roka, izgrađena 1860. na mjestu starije. Na oltaru je pala talijanskog slikara Giovannija Cornera; na pročelju rustični reljef Krista, karakterističan za Buzeštinu. U crkvu je uzidano nekoliko antičkih reljefa, a ima i antičkih natpisa romaniziranoga autohtonog stanovništva s histarskim imenima, npr. nadgrobna stela Petronija Voltimesija, koja se nalazi u ročkom lapidariju.

Blagdan sv. Roka (Rokova, 16. kolovoza) obilježava se procesijom i pučkom feštom.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Materada