Holcim Hrvatska

Holcim Hrvatska d. o. o. Koromačno, tvornica portlandskoga cementa. Najstarija je tvornica na Labinštini, a podignulo ju je talijansko društvo SPEMA – Giuseppe Cinigliaro iz Palerma 1926., zahvaljujući geološkim naslagama kvalitetnoga lapora na području Koromačna. Dvije godine nakon puštanja u rad tvornica je isporučila 28000t portlandskoga cementa, a nakon deset godina dostignula je kapacitet od 60000 t.

Nakon kapitulacije Italije 1943. proizvodnja se ugasila, a obnovljena je odmah po završetku II. svjestkog rata. Prvi direktor bio je Viktor Paliska. God. 1980., kada je s cementarom u Puli i tvornicom vapna na Mostu Raša bila udružena u SOUR Istarske tvornice cementa i hidratiziranog vapna, na čelu s Dragom Radaljom, ostvarila je rekordnu proizvodnju od 400000 t cementa. Nov uspon uslijedio je na početkom 1990-ih, kada je prešla u vlasništvo švicarske tvrtke Société Suisse de Ciment Portland S. A., potom u Holderbank i naposljetku u sastav multinacionalne kompanije Holcim. Novi vlasnici iz temelja su joj promijenili izgled i poslovnu filozofiju. Od srpnja 2016. tvornica je dio LafargeHolcim Grupe koja je nastala spajanjem dvaju vodećih poduzeća u području građevinskog materijala Lafargea i Holcima.

Mnogo je uloženo u modernizaciju proizvodne tehnologije i zaštitu okoliša, pa tvornica u Koromačnu ima kapacitet oko 900000 t cementa i oko 520000 t klinkera, a zapošljava 290 radnika. Kao energent rabi uvozni ugljen s malim postotkom sumpora i petrol koks, a kao alternativno gorivo rabi otpadne gume, gorivi otpad, mesno koštano brašno, otpadna maziva ulja, osušeni mulj s pročišćivača otpadnih voda, emulzije i drvenu prašinu, poštujući pri tome hijerarhiju postupanja s otpadom. Od 1998. uvedeni su međunarodni standardi ISO 9002 za kvalitetu i 14001 za zaštitu okoliša, a zatim i OHSAS 18001 za zdravlje i sigurnost, ISO 50001 za energetsku učinkovitost i ISO 17025 za akreditirani laboratorij za beton i agregat. Za primjerno kvalitetno rješavanje ekoloških problema šire zajednice dobila je 1996. i 2000. nagrade RH za dostignuća u zaštiti okoliša. Od 2004. tvornica objavljuje izvješća o održivosti u kojima kvantificira utjecaj na okoliš, gospodarstvo i lokalnu zajednicu (https://www.holcim.hr/odrzivi-razvoj/izvjesca). Predsjednica uprave je Virna Višković-Agušaj.

http://www.holcim.hr/

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply