Kadetski turnir Šahovskog kluba Vodnjan, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Zvjezdan Strahinja), 2019.

šah

Šah (perzijski: kralj), jedna od najstarijih igara na ploči, koja sadržava elemente sportske borbe, misaone kombinatorike i slobodne stvaralačke aktivnosti.

Podrijetlom je iz Indije i Perzije, a u Europu su je donijeli Arapi; temelji suvremenom šahu zasnovani su u XV. st. Dva igrača na kvadratnoj ploči podijeljenoj na 64 kvadratna polja, naizmjenično crna i bijela, raspolažu svaki sa 16 bijelih ili crnih figura. Cilj je igre zarobljavanje (matiranje) protivničkoga kralja. Svaka figura kreće se prema pravilima šahovske igre, te ima svoju vrijednost.

Šahovski klub Pula osnovan je 20.XI.1949., a prvi predsjednik bio je Šime Finderle. Klub je u prvih pet godina priredio 93 pojedinačna turnira (kategornih, mješovitih klupskih i brzopoteznih), a majstori B. Rabar, J. Nikolac i M. Bertok odigravali su s igračima kluba 21 simultanu produkciju, što je izazivalo veliko zanimanje javnosti. Klub je prerastao u najjači klub u Istri, koji se osobito ponosi dobrom školom za mladež. Klub je u posljednjih deset godina doživio preporod te je od trećeligaša u dvije godine postao prvoligaš, a u svim konkurencijama postiže izvrsne rezultate. Seniori su 1996. osvojili drugo mjesto u drugoj ligi, 1998. bili su treći u prvoj ligi, 2002. osvojili su drugo mjesto u Kupu Hrvatske, a 2003. bili su treći. Ekipno brzopotezno prvenstvo RH 2001. donijelo je klubu 2. mjesto. Nenad Ferčec osvojio je drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji na državnom prvenstvu 2003. i 2004., a seniorska momčad nastupa na svim turnirima u Istri, gdje redovito osvajaju prva mjesta. Seniorska momčad bila je 1998. proglašena najboljom muškom momčadi županije i grada Pule. Dobre rezultate postižu i mladi: juniori su 2000. osvojili hrvatski kup, a kadetkinje su trostruke prvakinje Hrvatske 2002–04. Pojedinačno se u državnim nadmetanjima ističu Nikola Ciganović (kadetski prvak), Miroslav Žufić (dvostruki juniorski prvak), Ana Ostojić (peterostruka kadetska prvakinja), Emina Kugić (juniorska prvakinja), Anita Rubel (kadetska prvakinja i dva puta treća), Ana Glavaš (drugo i treće mjesto na kadetskom prvenstvu). Među turnirima koje klub priređuje najvažniji je međunarodni Pula Open, najjači i najmasovniji otvoreni turnir u Hrvatskoj. Svake godine na njega u Pulu dolazi 200-tinjak šahista iz cijeloga svijeta. U suradnji sa ŠK Pula 1952. osnovana je šahovska sekcija u sklopu KUD Bratstvo i jedinstvo, koja je prerasla u Šahovski klub Vodnjan. Prvi predsjednik bio je Ivan Banković, koji je i danas aktivni šahist. Klub je tri puta bio prvak Istre, a 1961. osvojio je 11. mjesto na kupu u Splitu. Danas se natječe u trećoj hrvatskoj ligi.

U sklopu radničkoga sportskoga društva Uljanik 1954. osnovan je ŠK Uljanik. Njegovo najuspješnije razdoblje bilo je 1970-ih i 1980-ih, kad je imao više od 100 članova, većinom radnika brodogradilišta. Priređivala se škola šaha, radničke sportske igre, pojedinačna i ekipna prvenstva, dopisni šah i dr. Sada se natječe u trećoj hrvatskoj ligi. U Istarskoj županiji danas djeluje još pet klubova i to »Vladimir Gortan« u Poreču te Rovinj, Buje, Umag i Labin. Svi se natječu u drugoj i trećoj hrvatskoj ligi. Ukupno je u županiji 200 registriranih šahista u okviru Hrvatskoga šahovskoga saveza, a taj se broj iz godine u godinu povećava.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

pandolo